Μάχη στα δικαστήρια για να αποτρέψει την κατασκευή ενός ογκωδέστατου εργοστασίου ανακύκλωσης ιδιωτικής εταιρείας μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Αξιού Λουδία Αλιάκμονα ετοιμάζεται να δώσει ο Φορέας Διαχείρισης. Οι εργασίες για την ανέγερση του κτιρίου 2.000 τ.μ. σε οικόπεδο 7,5 στρεμμάτων σταμάτησαν το Μάιο του 2011, καθώς με παρέμβαση του Φορέα, που γνωμοδότησε αρνητικά για το έργο, ανακλήθηκε η οικοδομική άδεια.
Πρόκειται για το τρίτο κτίσμα που επιχειρείται να ανεγερθεί στη Γ’ Ζώνη Προστασίας του Εθνικού Πάρκου, για τα οποία όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες εξασφάλισαν, απ’ ό,τι φαίνεται, τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία έλαβε την οικοδομική άδεια το 2006 από την πρώην νομαρχία, επί των ημερών της διοίκησης του Π. Ψωμιάδη. Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα (το 2009), ο νόμος άλλαξε και εκτός από τη ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων απαιτούσε και τη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης, για να συνεχιστούν οι εργασίες. Αποτέλεσμα ήταν η Πολεοδομία Ευόσμου, που είναι αρμόδια για την περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, να εκδώσει σήμα διακοπής των εργασιών.
Παρά την απαγόρευση όμως του Φορέα να επιτρέψει τις οικοδομικές εργασίες, η υπηρεσία περιβάλλοντος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας Ι. Ναρίδης, ανανέωσε τους περιβαλλοντικούς όρους, θεωρώντας ότι οι εργασίες μπορούν να συνεχιστούν εφόσον ο ρόλος του Φορέα είναι απλώς γνωμοδοτικός.
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιτρέψουμε την κατασκευή του εργοστασίου στο χώρο του Εθνικού Πάρκου, που λόγω του μοναδικού οικοσυστήματος είναι προστατευμένη», τόνισε στη «Μ» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αξιού Θεμιστοκλής Κουϊμτζής. Σημείωσε μάλιστα ότι γνωρίζει για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων, ωστόσο αν επιχειρηθεί συνέχιση των εργασιών, τότε η διοίκηση θα προσφύγει στην εισαγγελία. Από την πλευρά της πάντως η Πολεοδομία του Ευόσμου δηλώνει ότι το θέμα είναι περιβαλλοντικό και δεν συνιστά πολεοδομική παράβαση. «Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε επειδή ο παλιός νόμος δεν προέβλεπε τη γνωμοδότηση του Φορέα, παρά μόνο τους περιβαλλοντικούς όρους. Για αυτό και η πολεοδομία δεν μπορεί να προβεί σε άρση αναστολής του σήματος διακοπής αν εκτός από την ανανέωση των όρων δεν υπάρχει και γνωμοδότηση του Φορέα» επισήμανε ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Ευόσμου Νίκος Περιβέντας.
«Ας με αποζημιώσουν, να φύγω»
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία πάντως, η οποία, όπως λέει, έχει ήδη χάσει 700.000 ευρώ από την αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού, με δεδομένο ότι το εργοστάσιο ξεκίνησε να κατασκευάζεται, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει ακόμα και αν έρθει αντιμέτωπη με το Φορέα στα δικαστήρια. Σύμφωνα με τον κ. Ναρίδη, το οικόπεδο είναι πατρική περιουσία από το 1963, που σημαίνει, όπως αναφέρει, ότι η εταιρεία δεν καταπάτησε δημόσια έκταση. «Το εργοστάσιο άρχισε να κατασκευάζεται με νόμιμη άδεια, ενώ το έργο εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για χρηματοδότηση. Αυτήν τη στιγμή η επένδυση κινδυνεύει και δεν υπάρχει πρόνοια αποζημίωσης μας ή ανταλλαγής έκτασης», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «αν κάποιοι θεωρούν ότι καταπατούμε μια προστατευμένη περιοχή, ας μας αποζημιώσουν, να φύγουμε».
Να σημειωθεί πάντως ότι το φαινόμενο της έκδοσης οικοδομικών αδειών είχε ενταθεί τα προηγούμενα χρόνια από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης (ΝΑΘ), ωστόσο πολλές από αυτές κατάφερε να αναστείλει ο Φορέας Διαχείρισης Αξιού. Στην ίδια περιοχή ιδιώτες είχαν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για ανοικοδόμηση κυρίως αποθηκών για εμπορικές χρήσεις από βιοτεχνίες και βιομηχανικές μονάδες.
mακthes.gr
Seleo.gr News
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου