Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να παρουσιάσει ο διευθυντής σας συμπτώματα ψυχοπάθειας;

Θα μπορούσατε ποτέ να σκεφτείτε ότι ο διευθυντής σας ενδέχεται να παρουσιάζει συμπτώματα ψυχοπάθειας; Κι όμως, ναι , αυτό μπορεί να συμβεί…

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, το οποίο βασίζεται πάνω σε παγκόσμια έρευνα το ενδεχόμενο να έχετε στο διπλανό σας γραφείο τον επόμενο «Hannibal Lecter – Dexter της αρρωστημένης επιτυχίας» είναι πολύ πιθανό!

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες οι πιθανότητες στις οποίες ένα στέλεχος μιας εταιρείας ενδέχεται να παρουσιάσει συμπτώματα ψυχοπάθειας είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες στα διευθυντικά στελέχη και γενικότερα στα άτομα που φέρουν ένα επαγγελματικό «βάρος» από ότι σε έναν απλό εργαζόμενο!

Ο Βρετανός ερευνητής Clive Boddy μάλιστα δίνει και άλλη μια διάσταση στα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, βάζοντας στο «παιχνίδι» την παγκόσμια οικονομική κρίση και την επιρροή – πίεση που ασκεί στις καρέκλες των… ισχυρών.

Ο ίδιος σημειώνει δε, ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί επικίνδυνα όταν ο εργαζόμενος βρίσκεται στην ίδια εταιρεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, δηλαδή πάνω από είκοσι με τριάντα χρόνια.

«Κι όμως, δεν βρίσκονται όλοι οι ψυχοπαθείς πίσω από τις μπάρες» αναφέρει συμπληρωματικά ο Καναδός ψυχολόγος Robert Hare, ο οποίος αναλύει μέσα από το δικό του οπτικό πρίσμα την ενδιαφέρουσα και «ασυνήθιστη» αυτή έρευνα.

Ο Καναδός ψυχολόγος ωστόσο, επιθυμεί να υπογραμμίσει στο τέλος ότι οι ψυχοπαθείς δεν συγκαταλέγονται στους εγκληματίες.

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι άνθρωποι που βγαίνουν έξω και σκοτώνουν, κλέβουν και βιάζουν. Απλά βρίσκουν έναν διαφορετικό τρόπο να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους, χωρίς αυτό να μεταφράζεται ως ότι πρέπει αποκλειστικά και μόνο να κάνουν κάτι παράνομο. Ίσως απλά να αρέσκονται στο να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με τα χρήματα και τις περιουσίες άλλων…».

Και κάπου εδώ επανέρχεται το ρητορικό ερώτημα. Είναι τα διευθυντικά στελέχη πιο επιρρεπή στα συμπτώματα ψυχοπάθειας…;


αναρτήθηκε από myhnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :