Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

music by Yogi

Αράζοντας προχθές στο πι σι μου, με πιάσαν κάτι μουσικές νοσταλγίες και έψαξα τραγούδια που άκουγα μερικά χρόνια πριν. Από το άκουσμα ακόμα, της πρώτης κιόλας ρίμας, σκάσαν στο κεφάλι μου αναμνήσεις μιας ζωής. Ναι καλά καταλάβατε το hip hop είναι απόψε το θέμα μου.
Τι να πρωτογράψει κανείς για την κουλτούρα αυτή, ειδικά όταν αποτελεί φρουρός της .. από τα παλιά; Μεγάλη πρόκληση αλλά θα το πάρω το ρίσκο ....λολ...!!!
Αρχικά, το ράπισμα, ο τρόπος δηλαδή απαγγελίας στοίχων στην αρχαία Ελλάδα, είχε ξεχαστεί για κάνα 2 χιλιετίες.

Μετά λοιπόν, το πέρας των εν λόγο χιλιετιών, βρισκόμαστε στα μέσα των '80τιζ στην Ελλάδα, όπου φτάνει μια καινούρια μόδα, σχεδόν μια δεκαετία μετά την εμφάνισή της στην Αμερική, που κάποιος ραπάρει, λέει, υπό τη συνοδεία ενός βαριού, σχεδόν μονότονου, μπιτ. Οι πρώτες προσπάθειες δεν άργησαν να ηχογραφηθούν και η ανάγκη διάδοσης της όλη ιδέας, έτρεχε πιο γρήγορα από ότι μπορούσε κανείς να φανταστεί. Έρχεται έτσι, αρχές των '90τιζ, ο πρώτος hip hop δίσκος με ελληνικό στοίχο και γίνεται το μεγάλο μπαμ.



Για μια δεκαετία περίπου το hip hop στην Ελλάδα αποτελούσε όχι απλά τρόπος σκέψης και ζωής αλλά αφορμή ενημέρωσης, κριτικής και δημιουργίας, δίνοντας ερεθίσματα στους ακροατές του, πάσης φύσεως. Στοίχοι καυστικοί, άμεσοι και απλοί, πολλαπλασιάζονταν μέρα με την μέρα σε βιβλία, θρανία, στάσεις, σκοπιές κ.α. Με μια μουσική βιομηχανία παραδομένη στην μανία της στιχομυθίας των ραψωδών, το ελληνικό hip hop κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να αποδείξει σε όλους όσους το κατέκριναν πως είχε μπει για τα καλά στο πετσί μας. Έτσι μερικά χρόνια αργότερα και μετά από μια πρωτοφανής έξαρση δημιουργίας συγκροτημάτων, καλλιτεχνών, δίσκων κτλ κτλ, η ελληνική hip hop σκηνή, κατάφερε να σκαρφαλώσει στην <<κατάταξη>> των καλύτερων hip hop σκηνών παγκοσμίως, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια για το περιεχόμενο των στοίχων της, ακόμα και από το Χάρβαρτ όπου αρκετά τραγούδια έχουν αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης στις αίθουσές του.

http://www.youtube.com/watch?v=Zz-yJ3Utwuo&list=PL7F87193C6FD72D59&index=2&feature=plpp_video

http://www.youtube.com/watch?v=_bRRFgYdSmY&feature=BFa&list=PL2801A967BCDACDDD&lf=results_main

http://www.youtube.com/watch?v=Vyu5WW1sdXM&feature=related



by Yogi (συνεργάτης ...εξωτερικός)

Δεν υπάρχουν σχόλια :