Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

"Τόπι... απ' τον τόπο σου" (10)

Καλησπέρα
Βροχές και καταιγίδες το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, βροχή και τα γκολ σε κάθε γήπεδο του Νομού. Οι ποδοσφαιρικές μάχες συνεχίστηκαν σε λασπωμένα τερέν για πρώτη φορά φέτος και παρά τις κακές καιρικές συνθήκες το θέαμα ήταν πλούσιο.

Σήμερα θα κάνουμε την πρώτη μας ανάλυση στις βαθμολογίες των κατηγοριών, καθώς μετά τις πρώτες αγωνιστικές, ήδη κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για τις ομάδες έχουν σχηματιστεί. Στο τέλος της στήλης , όπως κάθε Δευτέρα, θα δώσουμε χώρο σε μία ακόμη ποδοσφαιρική ομάδα του τόπου μας. Απόψε την τιμητική της έχει η ΔΟΞΑ ΟΡΜΥΛΙΑΣ.


Αλλά ας ξεκινήσουμε πρώτα με την ανασκόπηση στις κατηγορίες του νομού, μέσα από τα τελευταία αποτελέσματα και τις μέχρι στιγμής βαθμολογίες.

Στην πρώτη κατηγορία του νομού είχαμε εχθές και προχθές την διεξαγωγή της 6ης αγωνιστικής. Βαρβάρα και Στρατώνι συνεχίζουν τις νίκες, επικρατώντας, εντός έδρας, του Πολύγυρο (4-2) και του Διονυσίου (2-1) αντίστοιχα και διατηρούνται στην κορυφή της βαθμολογίας με 15 βαθμούς. Να σημειωθεί πως η Βαρβάρα έχει μέχρις στιγμής την καλύτερη επίθεση με 20 τέρματα.. Στην τρίτη θέση, με 14 βαθμούς, ακολουθεί η Ποτίδαια με την καλύτερη άμυνα (μόλις δύο γκολ), η οποία επικράτησε της Τρίγλιας με σκορ 3-0. Τα Ελαιοχώρια κατάφεραν τον μόνο «διπλό» της αγωνιστικής και νίκησαν 1-2 την Πορταριά εκτός έδρας και έτσι διατηρούνται στην τέταρτη θέση με 13 βαθμούς. Ακολουθούν τα Μουδανιά στην πέμπτη θέση με 11 βαθμούς, που υποδέχθηκαν και επιβλήθηκαν εύκολα, με σκορ 5-0, τη Συκιά. Η Κρήνη, στην έκτη θέση με 9 βαθμούς, νίκησε εντός έδρας τον Ταξιάρχη 4-0. Στους άλλους δύο αγώνες Παλλήνη και Σύλλατα ήρθαν ισόπαλα 3-3, ενώ τα Πλάγια επικράτησαν 4-0 της Αφύτου.
Μετά τις έξι πρώτες αγωνίστηκες στην Α’ κατηγορία της Χαλκιδικής στους σκόρερ, προπορεύεται με 11 τέρματα ο Μπούλης Β του Στρατωνίου και ακολουθεί ο Μελίσης της Συκιάς με 7 τέρματα.

Στην δεύτερη κατηγορία, στον βόρειο όμιλο, μετά από πέντε αγώνες, η Ιερισσός διατηρείται αήττητη στην πρώτη θέση με το απόλυτο των 15 βαθμών επικρατώντας στην έδρα της, στο τοπικό ντέρμπι, με σκορ 2-0 και υποχρεώνει την Μ.Παναγία στην πρώτη της ήττα και στην κατάληψη της τρίτης θέσης με 12 βαθμούς. Η Σάρτη σε έναν θεαματικό αγώνα νίκησε εκτός έδρας τον Αστέρα Β.Χαλκιδικής 3-4 και σκαρφάλωσε στην δεύτερη θέση με 13 βαθμούς, αφήνοντας τον Αστέρα στην πέμπτη θέση με 9 βαθμούς. Την τετράδα κλείνει ο Στανός με 11 βαθμούς που ήρθε ισόπαλος 2-2 στην έδρα του Μεταγγιτσίου. Στους υπόλοιπους αγώνες Βραστά – Α. Νικόλαος 2-1, Μεταμόρφωση – Γομάτι 2 -1, Μαρμαράς – Νικήτη 4- 0 και ΠΑΟΚ Αρναίας - Νεοχώρι 1-2.
Στο νότιο όμιλο, Σήμαντρα και Φώκαια συνεχίζουνε με νίκες, έχοντας αμφότερες από 15 βαθμούς. Τα Σήμαντρα επικράτησαν στην έδρα του Α.Μάμα με σκορ 1-2 και η Φώκαια νίκησε στην έδρα της 5-1 τα Φλογητά. Στην Τρίτη θέση η Κασσάνδρα με 13 βαθμούς που νίκησε 4-1 την Ορμύλια και την έριξε στην πέμπτη θέση με 9 βαθμούς. Η Γαλάτιστα επικρατώντας 3-0 της Φούρκας ανέβηκε στην τέταρτη θέση με 10 βαθμούς. Στους υπόλοιπους αγώνες Πολύγυρος – Όλυνθος 3-2, Καλύβες – Ένωση Αγ.Π./Ν.Ηρ. 1-0 και Ελπίς Πολυγύρου – Γερακινή 3-0 (άνευ αγώνα).

Στην τρίτη κατηγορία , στον βόρειο όμιλο προπορεύεται με 9 βαθμούς ο Χολομών Ρ/Π που επικράτησε του Γεροπλάτανου με σκορ 3-0. Στους άλλους αγώνες ΠΑΟΚ Πολυγύρου – Παλαιόκαστρο 1-0, Δουμπιά – Αριστοτέλης 1- 3 ,ενώ ρεπό είχε ο Α.Πρόδρομος που παραμένει δεύτερος με 7 βαθμούς.
Στο νότο, ο Βάβδος προελαύνει με 12 βαθμούς, νικώντας 3- 1 τη Σάρτη. Στους άλλους αγώνες Ζωγράφου – Βατοπέδι 3-0, Σκιώνη – Παλιούρι 3-6, ενώ ρεπό είχε η Κόσμος Ν.Μουδανιών.





Πληροφορίες: www.epshalkidikis.gr

===========================================================================



Και μετά την ανάλυση των κατηγοριών σειρά έχει το μίνι αφιέρωμα στις ομάδες του νομού.
Μετά τον Βάβδο, το Διονυσίου και τη Νίκη Πολυγύρου, σήμερα θα δώσουμε λίγο χώρο μέσα από τη στήλη μας, σε μία γνωστή δύναμη στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του νομά, τη ΔΟΞΑ Ορμύλιας.
Περιττό να πούμε πως η επιλογή των ομάδων έχει να κάνει τόσο με τις προσωπικές μας επαφές όσο και με το ενδιαφέρον που δείχνουν ομάδες ή άτομα των ομάδων να απαντήσουν σε καλέσματά μας. Αφορμή για την αποψινή μας αναφορά στην Δόξα στάθηκε η κουβέντα και η συνεργασία με τον ιστότοπο της Ορμύλιας http://samatas-stin-ormylia.blogspot.com/

Η Δόξα το καμάρι της Ορμύλιας, που μέχρι πρόσφατα πρωταγωνιστούσε στην πρώτη κατηγορία του Νομού, αγωνίζεται φέτος στο νότιο όμιλο της δεύτερης κατηγορίας. Χρειάζεται -θα πούνε πολλοί- κι αυτό το στάδιο για να γίνει μία ριζική ανανέωση σε μία ποδοσφαιρική ομάδα και μάλλον αυτό φαίνεται να συμβαίνει στη Δόξα. Οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, άνοδος και επιστροφή στον πρωταθλητισμό. Ενώ η ομάδα ανανεώθηκε, όλοι νέοι, όλοι ντόπιοι και ένας ενθουσιασμός που θα ζήλευαν πολλές ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Αυτή η ομάδα σίγουρα έχει μέλλον και ένα μπράβο στους ανθρώπους αθλητές και παράγοντες που αγωνίζονται υπέρ του αθλητισμού!
Έχει μέλλον η Δόξα, αλλά έχει και παρελθόν. Έχει την ιστορία της η ομάδα που οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιρόφιλοι σίγουρα τη θυμούνται. Εμείς συνοπτικά θα αναφέρουμε τα δύο πρωταθλήματα της Δόξας στο νομό ‘72-‘73 και ’98-’99, τις δύο συμμετοχές της ομάδας σε τελικό κυπέλλου Χαλκιδικής 1979, 2001 και φυσικά το πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε τα τελευταία αρκετά χρόνια στο ποδόσφαιρο του τόπου μας. Άλλωστε η Δόξα, εκτός από μία πολλή δυνατή και σεβαστή ομάδα, ήταν πάντα και μία πολύ καλή πηγή ταλέντων. 



Εμείς ήρθαμε σε επικοινωνία με το νεαρό ταλαντούχο παίχτη της Δόξας, Μιχάλη Αρδά. Ο Μιχάλης είναι 17 χρονών και αγωνίζεται στην ομάδα ως αριστερός αμυντικός ή μέσος.
Ζητήσαμε από τον Μιχάλη να μας μιλήσει για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και στη Χαλκιδική και αν μας πει δύο λόγια για την Δόξα. Ο ίδιος μας απάντησε ως εξής:


«Αρχικά, η γνώμη μου για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σε γενικές γραμμές καλή. Αλλά μερικές φορές με απογοητεύει για δυο λόγους. Πρώτον λόγω των «στημένων» που βγήκαν πρόσφατα στη φόρα, και δεύτερον γιατί θα έπρεπε να παίζουν περισσότεροι Έλληνες παρά ξένοι. Με την τωρινή κατάσταση δεν μπορούν να διακριθούν τα ελληνικά ταλέντα.

Το ποδόσφαιρο της Χαλκιδικής δεν είναι και τόσο καλό όσο θα μπορούσε να είναι. Γιατί είτε οι διαιτητές είτε οι παίχτες ή οι παράγοντες των ομάδων, κάνουν αρκετά λάθη (μέσα στον αγώνα), και χαλάει η όμορφη εικόνα του αγώνα. Αυτό δυστυχώς γίνεται επανειλημμένα.
Ενώ δηλαδή σε μερικά παιχνίδια μεταξύ ομάδων της Β κατηγορίας που είναι και η ΔΟΞΑ βλέπεις πολύ όμορφο και θεαματικό ποδόσφαιρο και αρκετές φορές μπαίνουν και διψήφιος αριθμός γκολ, υπάρχουν και λίγες φορές που ο αγώνας γίνεται με σκληρά μαρκαρίσματα και ο διαιτητής δεν δίνει κάρτες, με αποτέλεσμα ναι χαλάει η εικόνα του παιχνιδιού. 


Αυτό επηρεάζει κυρίως εμάς τους μικρότερους, που τώρα μπαίνουμε στα γήπεδα.
Επίσης υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές που έχουν τις δυνατότητες να διακριθούν σε μία μεγαλύτερη ομάδα αλλά οι συνθήκες δεν τους ευνοούν και έτσι πάρα πολλοί ταλαντούχοι Χαλκιδικιώτες χάνονται.
Κι αντί να δώσουν λεφτά στην ανάπτυξη αυτών των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, οι ομάδες αγοράζουν συνεχώς ξένους ποδοσφαιριστές με αποτέλεσμα να βλέπουμε κυρίως ξένους να αγωνίζονται στις μεγάλες κατηγορίες.

Στη συνέχεια, θυμάμαι κάποιες καλές στιγμές της ομάδας, όταν ήμουν μόλις 5 ετών. Θυμάμαι που πανηγύριζε όλος ο κόσμος της Ορμύλιας για το τελευταίο πρωτάθλημα της ΔΟΞΑΣ! Τώρα, έχει αρκετά χρόνια η Ορμύλια να πανηγυρίσει έναν τίτλο, αλλά σήμερα βλέπουμε να γίνεται μία πολύ καλή προσπάθεια από το συμβούλιο της ΔΟΞΑΣ, να την επαναφέρουν στο επίπεδο που βρισκόταν. Εννοείται ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν γίνεται μόνο από παιδιά του χωριού.Αυτή η προσπάθεια φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς,αν κοιτάξει κάποιος τα πρώτα αποτελέσματα της ομάδας φέτος..»



θα ευχαριστήσουμε τον Μιχάλη και το samatas-stin-ormylia και θα ευχηθούμε στην όμορφη Ορμύλια να θαυμάζει πάντα επιτυχίες της Δόξας και να βλέπει συνεχώς τους αθλητές της να διακρίνονται.

Καλό βράδυ



[Δευτέρα 17/10/2011]




4 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο, μπράβο και πάλι...

Ανώνυμος είπε...

sas to eipa gia ton aeto varvaros paidia!tous perimename...

fortsaaaaaaaaa!

pame gera...

Ανώνυμος είπε...

Βαρβάρες, αετοί και χαζά...
ΠΟΜΑΡΑ ρε και τα μυαλά στα κάγκελα!

Ανώνυμος είπε...

eseis mi milate ta fagate ta mpalakia sas!

elate ston allo guro ekei panw pou exei kai xioni kai 8a sas volepsoume pali...

kotoules...