Προς τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής και
προς κάθε σκεπτόμενο Χαλκιδικιώτη
Θα πρέπει να μελετήσει καλύτερα ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου τα στατιστικά στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα, εξάγοντας και συμπεράσματα…. Να καταλάβει δηλαδή ο ίδιος και πολλοί άλλοι προς τα που υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης στη Χαλκιδική και δυνατότητες απασχόλησης του εργατικού δυναμικού της. Να κατανοήσει, δηλαδή, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα από το γεγονός ότι ο τουρισμός στη Χαλκιδική παρουσίασε ένα τεράστιο άλμα, χωρίς ιδιαίτερη καμπάνια και σε μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη για όλους τους δείκτες ανάπτυξης.
Αυτό σημαίνει ότι στη Χαλκιδική.......
με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της στον τομέα αυτόν, μπορούν να εξασφαλιστούν στα σίγουρα πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας απ' οποιοδήποτε άλλο. Και αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα χειροπιαστή. Δεν είναι δηλαδή υποσχέσεις στον αέρα από μια εταιρεία εξόρυξης χρυσού, που για μερικά μόνο χρόνια υπόσχεται ...μελλοντικές και ενδεχόμενες θέσεις εργασίας και αφού όλα τα κάνει γης Μαδιάμ.
Υπάρχει μάλιστα και ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το Εργατικό κέντρο. Από τις μέχρι τώρα πρακτικές της τεχνικής εταιρείας "ΑΚΤΩΡ" που είναι μεγαλομέτοχος στην μεταλλευτική εταιρεία "Ελληνικός χρυσός" είναι πολύ πιθανό οι θέσεις στα μεταλλεία, που αφειδώς μοιράζει …ο κ. Πάχτας, να καλυφθούν (όσες καλυφθούν) όχι από ντόπιους εργάτες, αλλά από ξένους, που κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει από αλλού η εταιρεία επένδυσης χρυσού. Πουθενά στους όρους της σύμβασης, πολλοί από τους οποίους είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα, δεν υπάρχει η διασφάλιση της υποχρεωτικής πρόσληψης ντόπιων εργατών…
Το πιθανότερο όμως που θα συμβεί είναι ότι από την υπερεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτο στη Β.Α. Χαλκιδική και με μέσα όχι φιλικά στο περιβάλλον, θα δημιουργηθούν δυσεπίλυτα προβλήματα και μη αναστρέψιμες καταστάσεις (καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας, αλλαγή τοπίου και κλίματος, μόλυνση και απώλεια νερών, επικίνδυνοι αέριοι ρύποι, προβλήματα και επιπτώσεις στις άλλες οικονομικές δραστηριότητες και την υγεία των κατοίκων κ.ά.) ενώ από την άλλη μεριά η προσδοκώμενη απασχόληση εργατών δεν θα μπορεί να ισοσκελίσει, σε αριθμούς, τις σίγουρες απώλειες θέσεων, λόγω της γενικότερης ύφεσης που θα προξενήσει η εξόρυξη χρυσού στις άλλες δραστηριότητες και ιδιαίτερα στον τουρισμό.
Θα πρέπει δηλαδή να υπολογίσει ο κ. Πράτσας, και ο οποιοσδήποτε άλλος που νοιάζεται γι’ αυτόν τον τόπο, πέραν των άλλων και την αναπόφευκτη μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας στη σίγουρη επένδυση του τομέα τουρισμού, λόγω των βλαβερών επιπτώσεων από την εξόρυξη και επεξεργασία του χρυσού (βλέπε ομόφωνα πορίσματα Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ και του ΤΕΕ/ΤΚΜ).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου