Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Αναστήλωση τειχών της αρχαίας Ποτίδαιας

Θετικά αξιολογήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η πρόταση της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για "ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΠΥΡΓΟΥ 10 ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΥΡΓΩΝ 14 ΚΑΙ 19 ΤΟΥ ΔΙΑΤΕΙΧΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Ν. ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΤΗΣ Ν. ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ)", η οποία και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό......


317.273 €.
Σύμφωνα με το σκεπτικό, «το διατείχισμα της Κασσανδρείας αποτελεί το σημαντικότερο οχυρωματικό έργο στη Χαλκιδική. Εντάσσεται στα μεγάλα έργα του Ιουστινιανού, όπως αναφέρει ο ιστορικός Προκόπιος, και διατηρείται στο μεγαλύτερο τμήμα του.
Η συνέχιση των ανασκαφών, η αναστήλωση και αποκατάσταση του τείχους, οι διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου θα αναδείξουν το σημαντικότατο αυτό μνημείο και συγχρόνως θα το καταστήσουν προσεγγίσιμο και ευανάγνωστο στους χιλιάδες επισκέπτες της Χαλκιδικής.
Το έργο περιλαμβάνει τους πύργους 10 (πύλη εισόδου), 14, 19 και την άμεση γειτονία τους.
Η είσοδος στο διατείχισμα βρισκόταν στο κέντρο περίπου του ισθμού. Πρόκειται για μια τοξωτή πύλη πάνω από την οποία υψωνόταν ο πύργος 10. Μεγάλα και ογκώδη τμήματα των τοιχοποιιών του πύργου έχουν καταπέσει ή έχουν μετατοπιστεί από τη θέση τους και ισορροπούν σήμερα στηριζόμενα μεταξύ τους.
Οι πύργοι 14 και 19 είναι οι ψηλότερα σωζόμενοι πύργοι του δυτικού μέρους του διατειχίσματος και παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα συντήρησης και στερέωσης, ενώ έχουν δυνατότητες για άμεση ανάδειξη».
Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ / ΘΡΑΚΗΣ 2007 - 2013" και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

www.gnomihalkidikis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :