Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Λουτρά Αγίας Παρασκευής-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΣ


Σοβαρές ελλείψεις στην υποδομή και λειτουργία των Λουτρών Αγίας Παρασκευής εντόπισαν εκπρόσωποι του προεδρείου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, κατά την εθιμοτυπική επίσκεψή τους στην Κασσάνδρα, από τις 13 έως τις 22-8-2011, γι’ αυτό και έκριναν σκόπιμο να θέσουν υπόψη της νέας διοίκησης του Δήμου τις παρατηρήσεις τους, ώστε οι λουτροπόλεις της χώρας να είναι άψογες λειτουργικά, «για να μπορέσουμε στα επόμενα χρόνια να έχουμε έναν αντάξιο ευρωπαϊκό θεραπευτικό τουρισμό και όχι τη μοιρολατρία του τοπικισμού».

Με ενημερωτική επιστολή τους προς τον δήμαρχο Κασσάνδρας οι εκπρόσωποι του Συλλόγου υπογραμμίζουν την υπολειτουργία της διοίκησης των Λουτρών, την ελλιπή γνώση του αντικειμένου από μέρους του προσωπικού, την έλλειψη υποδομής για την επέκταση της λειτουργίας και κατά το χειμώνα, την πλημμελή συγκοινωνία, την προβληματική απουσία αποχετευτικού δικτύου, το ανεπαρκές ιατρείο, την ανυπαρξία διευθυντή για την τήρηση του (ανύπαρκτου) κανονισμού λειτουργίας κ.ά.
Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, ζητώντας τη συνδρομή του δημάρχου Κασσάνδρας για την αναβάθμιση των Λουτρών Αγίας Παρασκευής, θέτουν υπόψη του τις παρακάτω επισημάνσεις:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1ο Είναι απαράδεκτο να μην λειτουργεί το ξενοδοχείο των λουτρών ανεξάρτητα με τις όποιες ελλείψεις έχει, ενώ στα δυο προηγούμενα χρόνια δούλεψε και, αν δεν κάνουμε λάθος, κόντρα στα τοπικά συμφέροντα, που ασφαλώς δεν επιθυμούν η λουτρόπολη να έχει έστω αυτό το μικρό ξενοδοχείο.

2ο Είναι απαράδεκτο στα λουτρά, και μάλιστα με την ομορφιάς της θάλασσας, να μην υπάρχει ένα κυλικείο, και μάλιστα καλά οργανωμένο, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των λουομένων την ώρα της παραμονής στις λουτρικές εγκαταστάσεις. Και θέλουμε να σας τονίσουμε ότι αυτό είναι το μεγάλο παράπονο των λουομένων. Ελπίζουμε ότι θα το ταχτοποιήσετε γρήγορα.

3ο Η καθαριότητα της λουτρόπολης δεν είναι αυτή που πρέπει, ενώ στην προηγούμενη χρονιά ήταν κάπως άψογη.

4ο Η θερμοκρασία του ιαματικού νερού είναι κάτω από 32 βαθμούς και θα πρέπει στη λουτρόπολη να υπάρχει πάντα επιστημονικός συνεργάτης γεωλόγος, για να επιβλέπει αυτές τις διακυμάνσεις του Ιαματικού νερού. Τα παραπόνα του κόσμου ήταν και είναι ότι κάτι συμβαίνει με τη θερμοκρασία του νερού.

5ο Η δημοτική συγκοινωνία θα πρέπει από τη λουτρόπολη να έχει επαφή με όλη την περιοχή, που έχει μεγάλο θαλάσσιο τουρισμό: α) για να μεταφέρει λουόμενους από όλη την ευρύτερη περιοχή και μάλιστα με τακτικά δρομολόγιο αν είναι δυνατόν κάθε 30 λεπτά και β) στο λεωφορείο θα πρέπει να υπάρχει διαφημιστική πινακίδα για τους ξένους, ότι "ελάτε να επισκεφτείτε την πιο όμορφη λουτρόπολη της Ελλάδας".
Πολλά ήταν τα παράπονα για την συμπεριφορά της δημοτικής συγκοινωνίας, που θα πρέπει να ερευνήσετε, και επιπλέον η πρότασή μας είναι ότι ένας οδηγός αυτοκινήτου θεραπευτικού τουρισμό θα πρέπει να γνωρίζει οπωσδήποτε μια ξένη γλώσσα, κάτι που θα πρέπει να ισχύει και για όλο το υπόλοιπο προσωπικό της λουτρόπολης αν είναι δυνατό.

6ο Ο προθάλαμος του Ιατρείου σήμερα από πλευράς εμφάνισης είναι απαράδεκτος και θυμίζει τριτοκοσμική λειτουργία. α) η γιατρός της λουτρόπολης σε αυτην την εποχή είναι απαράδεκτο να μην έχει έναν υπολογιστή που είναι το "άλφα" και το "ωμέγα" για έναν επιστήμονα. β) δεν έχει ένα τηλέφωνο να επικοινωνεί ο κόσμος με το γιατρό της λουτρόπολης. γ) Η ύπαρξη μιας βοηθού, που θα έχει το γραφειο της στον προθάλαμο, θα ήταν για έναν ξένο επισκέπτη / λουόμενο ό,τι καλύτερο από πλευράς εμφάνισης.

7ο Θα πρέπει και αυτή η λουτρόπολη να ενσωματωθεί στις λουτροπόλεις της βόρειας Ελλάδας, που λειτουργούν όλο το χρόνο. Αυτό για να γίνει, θα πρέπει από τώρα με ένα φυλλάδιο να το διαφημίζετε σε όλους τους λουόμενους και κυρίως στη νεολαία, που το χειμώνα είναι και οι πελάτες των λουτροπόλεων, εκτός από το site που έχετε και είναι πάρα πολύ καλό.

8ο Είναι απαράδεκτο στο 2011, σε μια λουτρόπολη τέτοιου μεγέθους, να υπάρχουν ακόμη αυτοκίνητα απομάκρυνσης των λυμάτων και θα πρέπει άμεσα να υπάρξει στο αποχετευτικό δίκτυο, βιολογικό καθαρισμό, κάτι που το επισημαίνουμε σε όλες τις λουτροπόλεις που επισκεπτόμαστε.

9ο Στη λουτρόπολη, κύριε δήμαρχε, υπάρχουν δυο χώροι για συνεδριακό τουρισμό: α) είναι το συνεδριακό κέντρο, που εδώ και 10 χρόνια παραμένει ημιτελές, και β) μέσα στο υπάρχον κατάστημα στον 2ο όροφο, υπάρχει τεράστια αίθουσα, που μπορεί με λίγη διαρρύθμιση να είναι ένας χώρος προβληματισμού σχετικά με τον θεραπευτικό τουρισμό και άλλα θέματα που αφορούν το όλο συγκρότημα των λουτρών, αλλά και συζητήσεις λουομένων πάνω στον θεραπευτικό τουρισμό.

10ο Δεν υπάρχουν εφημερίδες και αυτό στην εποχή του 2011 είναι απαράδεκτο. Την ανάγκη αυτή μπορούσε να την καλύπτει, εάν υπήρχε, το κυλικείο στα λουτρά και μάλιστα με τη βοήθεια της δημοτικής συγκοινωνίας.

11ο Στη μοναδική παραλία, όπου πολλοί λουόμενοι κάνουν τα θαλάσσια τους μπάνια και στη συνέχεια κάνουν και τα λουτρά τους, είναι απαράδεκτο να τους υποχρεώνουμε, εκτός από το κόστος στο ενοίκιο του σπιτιού ή του ξενοδοχείου, το κόστος για τις λούσεις στα λουτρά, να έχουν και το χαράτσι της παραλίας, όπου ένας καφές ή οτιδήποτε άλλο να στοιχίζει πάνω από 5 ευρώ.
Θα προτείναμε για την λουτρόπολη η παραλία αυτή να είναι εντελώς δωρεάν με υποδομές που θα πρέπει να έχει ο δήμος και όχι οι γνωστές ξαπλώστρες.
Πολύς κόσμος πους δεν έχει να πληρώσει, αναγκάζεται να πηγαίνει δεξιά από τους χώρους με τις ξαπλώστρες πάνω σε πέτρες και βράχους, προκειμένου να κάνει ένα μπάνιο και αυτό είναι, πέρα για πέρα, απαράδεκτο, κυρίως για τον θεραπευτικό αλλά και για τον θαλάσσιο τουρισμό.

12ο Στη λουτρόπολη, κύριε δήμαρχε, υπάρχει μια εκκλησία και απέναντι στην εκκλησία υπάρχουν εδώ και χρόνια τρία απαράδεκτα μισογκρεμισμένα κτίρια, που παλαιότερα στεγαζόταν και ένα σούπερ μάρκετ. Είναι ανάγκη αυτή η περιοχή να καθαρίσει και όχι να υπάρχει αυτή η γυφτιά.

13ο Μπαίνοντας στη λουτρόπολη, είναι το περίπτερο των λουτρών, που μάλλον στήθηκε για να ενημερώνει τους περαστικούς, σήμερα από πλευράς εμφάνισης είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να βρεθεί λύση για τη λειτουργία του, αν όχι, ας γίνει κάτι άλλο.

14ο Θα πρέπει, επίσης, να θυμίσουμε σε όλους ότι στη λουτρόπολη, που θα λειτουργεί και τον χειμώνα, όλα τα καταλύματα θα πρέπει να έχουν και θέρμανση. Ο Δήμος θα πρέπει να ενημερώσει όσους θέλουν τους χειμερινούς μήνες να φιλοξενήσουν λουόμενους ότι απαιτείται να έχουν την ανάλογη θέρμανση. Αν δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα, ας καλύψουν αυτή την ανάγκη τα κοντινά ξενοδοχεία..

15ο Το κοινοτικό διαμέρισμα του δήμου Κασσάνδρας, που είναι η Σκιώνη, δεν θα πρέπει να δίνει μάχη για την υποβάθμιση της αγοράς της λουτρόπολης για δικούς τους προφανείς σκοπούς, αλλά να βοηθήσει στην ανάπτυξη της λουτρόπολης προς όφελος όλης της περιοχής. Ας καταλάβουν ότι ο θαλάσσιος τουρισμός είναι μόνον 3 μήνες, ενώ ο θεραπευτικός τουρισμός είναι για όλο τον χρόνο. Ο επισκέπτης / λουόμενος, εκτός από την περιοχή των λουτρών, θα επισκεφτεί και όλη την υπόλοιπη περιοχή.

16ο Τονίσαμε και στη γιατρό της λουτρόπολης ότι υπάρχει για όλες τις λουτροπόλεις εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των λουτροπόλεων, που θα πρέπει να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο του καταστήματος, που, δυστυχώς, κύριε δήμαρχε, όπως και σε όλες τις λουτροπόλεις, δεν υπάρχει.

17ο Την ευθύνη για όλες αυτές τις ατέλειες, κύριε δήμαρχε, λέει ο κανονισμός την έχει ο γενικός διευθυντής του καταστήματος και, δυστυχώς, και στα λουτρά της Άγιας Παρασκευής δεν υπάρχει διευθυντής.
Αυτές είναι μερικές επισημάνσεις, κύριε δήμαρχε, από την επίσκεψη της Αντιπροσωπείας στη λουτρόπολή σας και πιστεύουμε ότι δεν βλάπτουμε με αυτά που τονίζουμε σε αυτό το δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, αλλά βοηθούμε τις λουτροπόλεις να είναι πιο άψογες λειτουργικά, για να μπορέσουμε στα επόμενα χρόνια να εχουμε έναν αντάξιο ευρωπαϊκό θεραπευτικό τουρισμό και όχι τη μοιρολατρία του τοπικισμού.
Εμείς θα περιμένουμε τη δική σας, πλέον, πρόσκληση για μια συνάντηση ανταλλαγής απόψεων για όλα, και κυρίως για το καλό του θεραπευτικού τουρισμού.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γραμματέας

Ανέστης Αναστασιάδης Χρήστος Σιδηρόπουλος Αχιλλέας Μεταλούλης

6948 / 948426 6977 / 678616 6944 / 440224






Δεν υπάρχουν σχόλια :