Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στην Ευρώπη λίγες ημέρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
Ο οργανισμός που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), αναφέρθηκε την Κυριακή πρώτη φορά στην «πρόοδο» που σημειώθηκε κατά τις συνόδους ανάμεσα στους πιστωτές της Ελλάδας και Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Ρώμη, στο τέλος της εβδομάδας.
«Οι συμμετέχοντες, που εκπροσωπούν ιδιώτες επενδυτές κατόχους ελληνικών ομολόγων, συνέχισαν να διερευνούν με τους αξιωματούχους του δημόσιου τομέα πολλές δυνατότητες που αφορούν τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος του IIF. «Έχει σημειωθεί πρόοδος και συνεχίζονται οι συνομιλίες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Την ώρα που συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις οικονομικών εμπειρογνώμων και τραπεζιτών στη Ρώμη σχετικά με το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων παραμένουν σε «νεκρό σημείο». Η Άγκελα Μέρκελ θέλει η συμμετοχή των τραπεζών θέλει να είναι η μεγαλύτερη δυνατή, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνο τον Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα καταλήξουν, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης 21 τρέχοντος, «σε ένα καλό αποτέλεσμα, άξιο να παρουσιαστεί», το οποίο θα φέρει μια «ηρεμία» για την Ελλάδα, που βρίσκεται ενώπιον χρεοκοπίας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η γερμανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει (σσ. στις συνομιλίες) σε όλα τα επίπεδα και με όλες της τις δυνάμεις για να προετοιμαστεί ένα καλό αποτέλεσμα για την Πέμπτη, ένα αποτέλεσμα άξιο να παρουσιαστεί, το οποίο θα δώσει ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα στις αγορές», δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάϊμπερτ.
Πρέπει την Πέμπτη «να οριστούν με ακρίβεια οι βασικές αρχές ενός προγράμματος για την Ελλάδα, και αυτό είναι που περιμένουν όλοι από εμάς», είπε ο κ. Ζάϊμπερτ.
Ωστόσο, «δεν πρέπει να περιμένουμε ότι η Πέμπτη θα φέρει μια λύση για όλα τα προβλήματα», τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωζώνη, προειδοποίησε, τονίζοντας ότι ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φέρει μια «ηρεμία» στις αγορές και θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στη χώρα για την αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών της.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ κλιμάκωσε την αντιπαράθεση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας μεταθέτοντας την ευθύνη αποκλειστικά στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης. Σε περίπτωση που η απόφαση των κυβερνήσεων οδηγήσει σε μερική, ή, ολική στάση πληρωμών «πρέπει οι κυβερνήσεις να φροντίσουν ώστε να τεθούν στη διάθεση του συστήματος του ευρώ διασφαλίσεις τις οποίες θα μπορεί να αποδεχτεί» λέει ο κ. Τρισέ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Financial Times Deutschland ‚ (FTD), που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. Το σύστημα του ευρώ συναποτελούν η ΕΚΤ και οι 17 Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.
Με την παρέμβασή του αυτή ο κ. Τρισέ απαντά στα σενάρια λύσεων που προκρίνουν «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μερική, ή, ολική στάση πληρωμών, γράφει η εφ. FTD. Για την περίπτωση αυτή η ΕΚΤ ανήγγειλε ότι δεν θα αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να διασφαλίζει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Αυτό θα είχε ως συνέπεια την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέρριψε και την ιδέα της θέσπισης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το Συμβούλιο της ΕΚΤ εξέτασε διάφορες προτάσεις θέσπισης ευρωομολόγων, «προς το παρόν δεν τις συμμερίζεται», είπε ο κ. Τρισέ.
Παράλληλα, πήρε σαφείς αποστάσεις από την κριτική που ασκείται στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ότι εξαιτίας καθυστερήσεων είναι συνυπεύθυνη για την κλιμάκωση της παρούσας κρίσης. Ερωτηθείς αν συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση, ο κ. Τρισέ είπε: «Επ ουδενί. Θεωρώ μία τέτοια συζήτηση στη σημερινή κατάσταση παντελώς λανθασμένη».
Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ παίρνει αποστάσεις από προτάσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως και να την αποκλείει κατηγορηματικά. «Δεν εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση» είπε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD. «Προσπαθούμε να κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να αποφύγουμε κάτι το οποίο είναι πολύ σκληρότερο», πρόσθεσε η καγκελάριος.
Διαμήνυσε πάντως ότι η έκτακτη σύνοδος της Πέμπτης θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. «Θα μεταβώ μόνον αν υπάρχει αποτέλεσμα», είπε η κ. Μέρκελ. Σε κάθε περίπτωση διαμόρφωσε το πρόγραμμά της έτσι ώστε την Πέμπτη να έχει στη διάθεσή της χρόνο. Κατά την καγκελάριο υπάρχει μία κρίση χρέους ορισμένων χωρών και υπάρχουν και μεγάλες διαφορές στο βαθμό ανταγωνιστικότητας των χωρών. Κατά συνέπεια το δέον γενέσθαι είναι μείωση του χρέους και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Τη Δευτέρα ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε, όπως μετέδωσε το Reuters, πως η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη θα στείλει στις αγορές ένα καθησυχαστικό μήνυμα ότι η ευρωζώνη σημειώνει σαφή πρόοδο στην έγκριση ενός δεύτερου «πακέτου» βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος τύπου της Άγκελα Μέρκελ, Στέφαν Σάιμπερτ, δήλωσε ακόμh ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος «συμμετέχει πάντοτε στις διασκέψεις των Ευρωπαίων ηγετών».
Ο κ. Σάιμπερτ πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον Γερμανό Υπουργό Β. Σόιμπλε, για τις διάφορες λύσεις που έχουν προταθεί για την Ελλάδα.
Για αλλαγή της εντολής του προσωρινού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΕFSF), ώστε να μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, μίλησε ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι σε συνέντευξη του στο Βήμα.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκαθαρίζει πως ό,τι και αν γίνει η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει απαρεγκλίτως το πρόγραμμα της τρόικας ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των εταίρων της.
Δεν ωφελεί, όπως εξήγησε, να αναζητεί η Ελλάδα εύκολες λύσεις διότι αυτές απλώς δεν υπάρχουν. Και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα- και ιδιαιτέρως αυτά της αντιπολίτευσης- «να βάλουν το συμφέρον της χώρας πάνω από τα δικά τους».
Παράλληλα, η Γαλλία ελπίζει ότι το νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, που βρίσκεται υπό συζήτηση, θα εγκριθεί κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές, στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, το ποίο επικαλείται ανώνυμες διπλωματικές πηγές, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τράπεζες, ως έναν τρόπο να εμπλέξουν τους ιδιώτες επενδυτές στην διάσωση της Ελλάδας.
Ωστόσο, ο φόβος μετάδοσης και στις ισχυρές χώρες της ευρωζώνης καθιστά την εύρεση λύσης επείγουσα. Στη Γαλλία οι σοσιαλιστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, βρίσκοντας και την ευκαιρία να εξαπολύσουν επίθεση στο Νικολά Σαρκοζί. Στη δίνη της επίθεσης από τις αγορές και η ιταλική αντιπολίτευση στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης και ζητά την άμεση παραίτηση. Στην Ισπανία, η Ελλάδα είναι κύριο θέμα των συζητήσεων στο κοινοβούλιο.
στάλθηκε από Κ.Ζ.
Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011
Σε κρίσιμη καμπή οι διαβουλεύσεις στην Ευρώπη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου