Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Τα 13.850 στρέμματα γεννούν μια νέα πόλη

Μια μικρή πόλη μεταξύ των παλιών δήμων Ωραιοκάστρου και Καλλιθέας, όπου τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εγκατασταθούν περίπου 30.000-35.000 νέοι κάτοικοι, θα προικοδοτήσουν στη δυτική Θεσσαλονίκη οι επεκτάσεις σχεδίου πόλης των οικείων περιοχών, έκτασης 9.650 στρεμμάτων.
Συνολικά, η επέκταση του καλλικράτειου δήμου Ωραιοκάστρου, όπου εντάσσεται και η Μυγδονία, αγγίζει τα 13.850 στρέμματα.

Η συγκεκριμένη επέκταση σχεδίου πόλης είναι από τις μεγαλύτερες στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη και, σύμφωνα με τους πολεοδόμους μελετητές, συγκεντρώνει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για όσους αποφασίσουν να επενδύσουν αγοράζοντας ακίνητα για πρώτη κατοικία. Και αυτό γιατί ήδη από την εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) είχε αποφασιστεί χαμηλός συντελεστής δόμησης, που θα κλειδώσει στο 0,40, προκειμένου η δόμηση να σεβαστεί το περιβάλλον και να εξασφαλίσει στους αγοραστές μεγάλους κοινόχρηστους χώρους για κήπους και πάρκιγκ. Επιπλέον, η ευρύτερη περιοχή της επέκτασης εξασφαλίζει στους μελλοντικούς επενδυτές άφθονους χώρους πρασίνου, εύκολη πρόσβαση από και προς τη Θεσσαλονίκη και εκπληκτική θέα στον Θερμαϊκό.
Σε αυτή τη φάση, η επέκταση που τρέχει και αναμένεται να παραδοθεί τα προσεχή δύο χρόνια είναι της δημοτικής ενότητας Ωραιοκάστρου, που εκτείνεται σε 4.217 στρέμματα. Είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή, καθώς η μέχρι τώρα εντός σχεδίου έκταση φτάνει μόλις τα 2.953 στρέμματα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Σαραμάντο, η επέκταση αυτή είναι η πρώτη που θα παραδοθεί, καθώς η διαδικασία βρίσκεται στο Β1 στάδιο της πολεοδομικής μελέτης. Ακολουθεί το Β2, προκειμένου, όπως είπε, μέχρι το 2014 να γίνει και η πράξη εφαρμογής, στάδιο που θα σημαίνει ότι η περιοχή θα είναι έτοιμη να παραδοθεί για ανοικοδόμηση. Η περιοχή της επέκτασης, όπως ανέφερε ο κ. Σαραμάντος, εκτείνεται προς τις περιοχές Νεοχωρούδας και Γαλήνης και νοτιοανατολικά του παραδοσιακού οικισμού.

«Θα αποτελέσουν μία ενότητα»
Η επέκταση του Ωραιοκάστρου, σύμφωνα με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, θα «κουμπώσει» σταδιακά με την επέκταση σχεδίου πόλης του παλιού δήμου Καλλιθέας, συνολικής έκτασης 7.500 στρεμμάτων. Αυτά κατανέμονται στη Νεοχωρούδα κατά 4.500 στρέμματα, στον Πεντάλοφο κατά 1.000 στρέμματα και κατά 2.000 στρέμματα στα χωριά Πετρωτό, Μεσσαίο, Μονόλοφος και Φιλαδέλφεια. Οι περιοχές αυτές, όπως εξήγησε ο δήμαρχος κ. Σαραμάντος, θα αποτελέσουν μία ενότητα, που στην ουσία θα δημιουργήσουν μία νέα πόλη στον διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου, με προδιαγραφές για οικιστική ανάπτυξη.
Εκτιμάται ότι σε αυτήν την προνομιακή περιοχή επέκτασης οι χρήσεις θα περιοριστούν κυρίως για ανάγκες κατοικίας και όχι για εμπορικές χρήσεις, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές στον νομό Θεσσαλονίκης. Στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Μυγδονίας, που απαρτίζεται από τη Λητή, το Μελισσοχώρι και τον Δρυμό, η επέκταση είναι δρομολογημένη σε 2.200 στρέμματα, όπως τουλάχιστον προβλέπει ο εγκεκριμένος Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός (ΓΠΣ).
Ο κ. Σαραμάντος σημείωσε ότι για τη συγκεκριμένη περιοχή υπήρξαν αντιδράσεις πολιτών, για τον τρόπο με τον οποίο κατανεμήθηκαν τα στρέμματα στα τρία πρώην δημοτικά διαμερίσματα. Για τις δύο νέες επεκτάσεις, στους πρώην δήμους Καλλιθέας και Μυγδονίας, ο δήμος σκοπεύει να δημοπρατήσει την ανάθεση των μελετών μέχρι το τέλος του 2011.

Πολυτελείς οικισμοί
Οι πολεοδόμοι εκτιμούν ότι η περιοχή της επέκτασης του Ωραιοκάστρου με αυτήν που θα ενωθεί με τη Νεοχωρούδα και τον Πενταλόφο Καλλιθέας θα είναι ένα από τα πιο ακριβά φιλέτα οικιστικής ανάπτυξης. Και αυτό γιατί ο συντελεστής δόμησης θα είναι από τους χαμηλότερους στον νομό Θεσσαλονίκης, οι κοινόχρηστοι χώροι που εξασφαλίζονται είναι μεγάλοι για τους μελλοντικούς αγοραστές ακινήτων και η πρόσβαση είναι εύκολη από και προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκτιμάται ακόμα ότι, σε ενδεχόμενη ύφεση της οικονομικής κρίσης, οι κατοικίες που θα ανεγερθούν θα είναι πολυτελείς και θα στοιχίζουν ακριβά, λόγω των προνομίων που διαθέτει η περιοχή.

Της Φανής Σοβιτσλή - makthes.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :