Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

The Fisher King - Ο Βασιλιάς της Μοναξιάς

Αυθεντικός Τίτλος:
The Fisher King
Μεταφρασμένος Τίτλος:
Ο Βασιλιας της Μοναξιας.
Πρωταγωνιστούν:Ρομπιν Γουιλιαμς, Τζεφ Μπριτζες, Μερσεντες Ρουελ, Αμαντα Πλαμερ.
Σκηνοθεσία:Τερι Γκιλιαμ
Σεναριο:Richard LaGravenese
Διάρκεια 132 Λεπτά
Ετος παραγωγης:1991

Υπόθεση: Ο Jack Lucas ( Jeff Bridges) εργάζεται ως ραδιοφωνικός παραγωγός. Εξαιτίας της αδιαφορίας και της σκληρότητας του, μια εκπομπή του γίνεται η αιτία να πεθάνουν 7 άνθρωποι. Γεμάτος τύψεις και ενοχές κατρακυλάει στο... αλκοόλ στη παρακμή. Η σωτήρια από ότι φαίνεται βρίσκεται στο πρόσωπο του Robin Williams ο οποίος έχει χάσει τα λογικά του και φαντάζεται ένα κόκκινο ιππότη να τον καταδιώκει στους δρόμους της Νέα Υόρκης.

Τι μας άρεσε: Ο Terry Gilliam ( Brazil, Twelve Monkeys,Tideland ) σκηνοθετεί μια ιστορία που μιλάει για τη ενοχή, την τρέλα, τη αδελφοσύνη, την λύτρωση. Μας την δείχνει μέσα από σκληρές και συνάμα αστείες στιγμές.
Μέσα από το μυαλό του Parry βλέπουμε ιππότες, νεράιδες, το άγιο δισκοπότηρο να εμφανίζονται στη πόλη της Νέα Υόρκης.
Στα χέρια ενός αλλού σκηνοθέτη όλα αυτά θα έδειχναν αλλόκοτα, ανόητα, αλλά ο Terry Gilliam κτυπάει κατευθείαν στο μυαλό, τη καρδιά και καταφέρνει να κερδίσει το θεατή.
Μεγάλη βοήθεια για αυτό παίρνει από τους ηθοποιούς του.
Ο Robin Williams μέσα από τη τρελή αυτοσχεδιαστική ερμηνεία του, ακροβατεί ανάμεσα στη φαντασία, στην απώλεια ,το παράλογο και με σωστές δώσεις χιούμορ κάνει το ρόλο δικό του και σε κερδίζει. Απέναντι του, ένας παρατημένος, στη κατάθλιψη, στο ποτό (Jeff Bridges) δίνει μαθήματα ερμηνείας, προσπαθώντας να πιαστεί από κάπου για να σωθεί. Εκπληκτικός στο ρόλο του ο πιο παραγνωρισμένος ηθοπoιός του Hollywood.
H Μercedes Ruehl και η Amanda plummer ως τα αντικείμενα του πόθου, δίνουν μια νότα χαράς, και αισιοδοξίας στο σκοτεινό παιχνίδι τις φαντασίας.
Επιστρέφοντας ο Terry Gilliam στο Holly Grail του, μέσα από τον αγώνα των χαρακτήρων του και ισορροπώντας ανάμεσα στη φαντασία, το δράμα, τον έρωτα μας δίνει μια από τις καλύτερες ταινίες του.



Τι δεν μας άρεσε: Μπορεί να κουράσει και να μπερδέψει το κοινό που δεν είναι γνώστης του έργου του Terry Gilliam.

H Μercedes Ruel κέρδισε το οσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :