Τετάρτη 11 Μαΐου 2011
Χιλιάδες νεκρά ψάρια στην περιοχή Σάνη στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής
Μια μακάβρια εικόνα αντίκρισαν την περασμένη Παρασκευή οι κάτοικοι, οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι στην τουριστική περιοχή της Σάνης στην Κασσάνδρα Χαλκιδική.
Επί περίπου ένα 24ωρο επέπλεαν στα νερά της πλαζ και της μαρίνας αναρίθμητα νεκρά ψάρια, που προέρχονταν από την παρακείμενη λίμνη - υδροβιότοπο.
Τα ψάρια του γλυκού νερού βρήκαν, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων της Πέμπτης και της Παρασκευής, διέξοδο προς τη θάλασσα, που απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα. Λίγα λεπτά μετά την έκθεσή τους στο αλμυρό νερό ψοφούσαν, με αποτέλεσμα η μονίμως βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία με τη χρυσαφένια αμμουδιά και η κοσμοπολίτικη μαρίνα να παρουσιάζουν εικόνα μεγάλης οικολογικής καταστροφής, κάτι που, ευτυχώς, δεν συνέβη ποτέ. Αυτοί που ανησύχησαν περισσότερο ήταν οι αλλοδαποί τουρίστες, που προς στιγμήν νόμισαν ότι τα μικρού μεγέθους νεκρά ψάρια προέρχονταν από τη θάλασσα.
«Το θέαμα ήταν θλιβερό, αλλά ευτυχώς κράτησε λίγες μονάχα ώρες», είπε στη «Μ» ο Γιώργος Σωτηριάδης, ιδιοκτήτης εξοχικής κατοικίας στην περιοχή και πρόσθεσε: «Αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση καθαρισμού του νερού από τα νεκρά ψάρια και της πλαζ απ’ όσα είχαν ξεβραστεί εκεί. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, τη μαρίνα και το κάμπιγκ κατάφεραν να περισυλλέξουν τα ψάρια σε χρόνο ρεκόρ. Το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου δεν επέπλεε ούτε ένα νεκρό ψάρι. Σε αυτό, βέβαια, βοήθησαν σημαντικά και οι εκατοντάδες γλάροι που… έστησαν πάρτι με την απρόσμενη αφθονία τροφής», υπογράμμισε χαριτολογώντας ο κ. Σωτηριάδης.
Κανένας κίνδυνος για τον υδροβιότοπο
Η λίμνη της Σάνης, που βρίσκεται λίγο πριν από την τουριστική περιοχή και στα όρια των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας, αποτελεί καταφύγιο για πλήθος πουλιών, μεταναστευτικών και μη. Την περασμένη Κυριακή, δύο 24ωρα μετά το φαινόμενο, η εικόνα του υδροβιότοπου δεν είχε αλλάξει, αφού τα πτηνά έβρισκαν τροφή με χαρακτηριστική άνεση. «Ακόμα και με γυμνό μάτι φαίνεται πως η λίμνη έχει ακόμα πολλά ψάρια. Ένα μονάχα μικρό μέρος τους διέφυγε προς τον Θερμαϊκό. Ο υδροβιότοπος παραμένει ένα πανέμορφο μέρος, που αξίζει να δει από κοντά κάθε επισκέπτης της περιοχής», είπε ο 65χρονος Κώστας Μουλαγανιός, που συνοδεύει τακτικά τα εγγόνια του στις όχθες της λίμνης.
makthes.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου