Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΣΟΚΟ-ΚΕΪΚ ΣΟΚΟ-ΜΗΛΟΥ



Σε λίγο θα ακούω "μήλο" και θα στρίβω "αλά Γαλλικά" , που λένε!
Μετά από αυτό το απλό κέϊκ, έμειναν ακόμη τρία, από την δεύτερη παραλαβή Ζαγορίν.
Μέτρησα τα υπάρχοντα υλικά και έστησα ένα απολαυστικό, λόγω σοκολάτας κέϊκ, το πρώτο κομμάτι του εικονίζεται δίπλα.....










Υ Λ Ι Κ Α για φόρμα Φ24 cm (δεν είναι αυτό το σύμβολο της "διαμέτρου", αλλά το πληκτρολόγιο μου δεν έχει το κατάλληλο)
3 Μήλα σκληρά "Ζαγορίν" Πηλίου
2 Αυγά
50 γραμ. Μινέρβα Benecol με ελαιόλαδο για μαγείρεμα
1 1/2 φλ.τσαγ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη
5 κουτ.γλυκού Κακάο σκόνη
1/2 φλ.τσαγ. Καρύδια ψιλοκομμένα ή αλεσμένα στο multi
1 κουτ.σουπ. Κανέλλα
1/2 κουτ.γλυκ. Γαρύφαλλο σκόνη
1/2 κουτ.γλυκ. Baking Powder
1 φλυτζ.Ελλην.καφέ Χυμό Πορτοκαλιού
1/2 φλ.τσαγ. Μαυροδάφνη (ή κρασί κόκκινο ημίγλυκο)

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΣΟ
250 γραμ. Κουβερτούρα
5 κουτ.σουπ. Γάλα Εβαπορέ light 4%, αδιάλυτο
2 κουτ.σουπ. Μινέρβα Benecol σαν το παραπάνω
2 κουτ.σουπ. Ζάχαρη άσπρη

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βρέχουμε τα κυβάκια των μήλων με τη Μαυροδάφνη και τα αφήνουμε για 15-20'.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο αρκετά και προσθέτουμε τα αυγά.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν και ρίχνουμε το κακάο, τα αρωματικά και το αλεύρι ανακατωμένο με το baking.
Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, προσθέτουμε τα καρύδια και τα μήλα, ανακατεύοντας μαλακά για να ενσωματωθούν στο μείγμα, χωρίς να διαλυθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 24 εκατοστών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC
για 40-45', σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο στα πρώτα 20'. Άν έχετε αντιστάσεις+αέρα τότε οι βαθμοί μειώνονται στους 160.
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε αντικολλητική λαδόκολλα.
Φτιάχνουμε το γλάσσο στον φούρνο μικροκυμάτων.
Όλα τα υλικά σε μπώλ με καπάκι, ειδικό για μικροκύματα, ζέσταμα για 2' και καλό ανακάτεμα.
Πασαλείφουμε το κέϊκ και το βάζουμε στο ψυγείο, για να σφίξει το γλάσσο, μερικές ώρες έλεγε η μητέρα μου και απαγόρευε να πλησιάσω το ψυγείο.

/stamarstavros.blogspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια :