Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Δωρητές οργάνων με το ζόρι...

Πάντα θαύμαζα τους ανθρώπους που έδιναν ζωή σε άλλους. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στους εθελοντές - δωρητές οργάνων.
Η αλήθεια είναι πως κι εγώ, σε κάποιες φάσεις της ζωής μου, σκεφτόμουν να γίνω δωρητής οργάνων μετά θάνατον, Κι όλα αυτά, εφ' όσων βέβαια υπάρχει κάτι μέσα μου σε καλή κατάσταση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, έτσι ώστε να σωθεί μία ζωή. Ειδικά, όταν πρόκειται για κάποιο νεαρό άτομο .

Παρ' όλα αυτά, σχεδόν πάντα, κάποια είδηση σχετικά με το πόσο σεβαστή είναι η ζωή κάποιου που ήταν δωρητής, με σταματούσε. Περιστατικά για παράδειγμα, όπου έβγαζαν από τη μπρίζα ασθενείς, για να πάρουν άμεσα μια καρδιά, ένα νεφρό ή οτιδήποτε άλλο, χωρίς να σκέφτονται την ελπίδα σωτηρίας του υποψηφίου δωρητή. Κι ενώ οι σκέψεις ποικίλουν, αν μη τι άλλο, αξίζει να δούμε ποια η άποψη που επικρατεί στη χώρα μας,
Στην Ελλαδίτσα μας ,λοιπόν, μόλις το 1% του πληθυσμού (για την ακρίβεια 0,9%) έχει δηλώσει πως θέλει να γίνει δωρητής..
Καλώς ή κακώς οι πολίτες έχουν επιλέξει.. Ταυτόχρονα, σ' αυτό το ποσοστό αποτυπώνεται η δυσπιστία των πολιτών στους κρατικούς μηχανισμούς-θεσμούς που διαχειρίζονται το κομμάτι των μεταμοσχεύσεων.
ΠΩΣ βγαίνει, λοιπόν, ένα νομοσχέδιο ,όπου αναγκαζόμαστε όλοι κατά κάποιο τρόπο να γίνουμε εν δυνάμει δωρητές οργάνων; Κοινώς, δωρητές οργάνων με το ζόρι!! Πώς, γενικότερα, βγάζουν ένα νομοσχέδιο, το οποίο χρειάζεται οργάνωση για να λειτουργήσει σωστά. Και το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα μπορέσει να επιτευχθεί μέσω ενός διαλυμένου κράτους.
Νεφρά, συκώτι, μάτια, καρδιά και οτιδήποτε τελοσπάντων μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, οι ιατροί απλά το αφαιρούν. Και για ταφή στους συγγενείς θα δίνουν ένα τεμαχισμένο πτώμα. Γίναμε δηλαδή ανταλλακτικά;; -Ποιος ξέρει..
Σ' ένα κράτος εχθρικό, ίσως μισητό, όπου δεν υπάρχει δικαιοσύνη, αξιοκρατία, σεβασμός στους πολίτες και συγχρόνως άκρως διεφθαρμένο ποιος σε διαβεβαιώνει ότι τα μοσχεύματα θα δίνονται εκεί που πρέπει και όχι σε κάποιον που απλά έχει βύσμα ή απλά το έχει χρυσοπληρώσει;;
Μήπως όμως η κυβέρνηση ''Παπανδρέου" μ' αυτό το νομοσχέδιο που προσπαθεί να περάσει, θα ξεχρεώσει την χώρα μας;;; Πώς; - ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ !!! Why not?? Ειδικά, αν οι εξαγωγές γίνουν σε πλούσιες χώρες ,όπου δεν υπάρχει νομοσχέδιο σαν αυτό, θα την κάνουμε μια και καλή την ''καλή'' ! Και φυσικά το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα αφαίρεσης οργάνων τόσο στα ''δημόσια'' όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, πράγμα που κρύβει μεγάλους κινδύνους όσον αφορά την εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης ζωής.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάντως είναι ξεκάθαρο : '' Η μεταμόσχευση ανθρωπίνων οργάνων δεν αποτελεί δικαίωμα του ασθενούς. Μπορεί να γίνει μόνο με δωρεά από δότη εν ζωή ή μεταθανάτιο. Το εμπόριο οργάνων απαγορεύεται απολύτως.''

Απλά σκέψεις..


Papa-Roulis


2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

ολα καλα, αλλα απο την αλλη, τη στιγμη που καποιος χανει ενα αγαπητο του προσωπο, δεν εχει μυαλο να σκεφτει εαν ειναι σωστο η οχι να δωρισει καποιο απο τα οργανα του... θες η απελπισια και η συγχυση της στιγμης, θες ο πονος της απουσιας, θες ο μαγαρισμος ενος αγαπημενου κορμιου... ολα συμβαλλουν στο να κανουν δυσκολοτερη την αποφαση καποιου για να δωρισει ενα μελλος απο ενα αγαπημενο του προσωπο...


εγω θεωρω οτι ολοι μας επρεπε να δηλωνουμε εθελοντες

αλλα επειδη ολοι μας ειμαστε λιγο εγωιστες - καιροσκοποι, λιγο -δε βαριεσαι βρε αδερφε... το συστημα δε λειτουργει σωστα..

ισως με αυτον τον φασιστικο τροπο, λειτουργήσει...

λεμε τωρα...

ναπολεόν

svasileia είπε...

Βασικα υπαρχουν δυο συστηματα σε αυτο το θεμα. Opt in και opt out. Κανεις δε γινετε δωριτης με το ζορι. Το συστημα μας ειναι ή μαλλον ηταν απο οσο διαβαζω, το opt in που σημαινει πως για να σου παρουν οργανα πρεπει προσωπικα να μεριμνησεις και να δηλωσεις πως θελεις να γινεις δωριτης μετα θανατον. Στο συστημα opt out θεωρησε δωρητης αυτοματος αλλα ομοιως μπορεις να δηλωσεις πως δεν επιθυμεις να εισαι δωριτης. Πιστευω πως το opt out ειναι καλυτερο εφοσον υπαρχει επαρκης πληροφοριση ωστε οποιοι δεν επιθυμουν, να γνωριζουν πως μπορουν να το δηλωσουν. Το opt out συστημα αυξανει τον αριθμο των οργανων που ειναι διαθεσιμα για οσους τα χρειαζοντε ενω ταυτοχρονα μειωνει τις περιπτωσεις παρανομου εμποριου οργανων απο τριτες χωρες. Επισης, σε καθεστως opt in οι περισσοτεροι ανθρωποι που δε θα τους ενοχλουσε να γινουν δωριτες δε μεριμνουν ωστε να το δηλωσουν, ενω στο συστημα opt out με σωστη πληροφοριση ειναι σιγουρο πως οποιος εχει πραγματικα 'θεμα' με τη δωρεα οργανων, θα μεριμνησει ωστε να δηλωσει αρνηση..