Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

δραπετεύοντας στη λίμνη ΚΕΡΚΙΝΗ

Το 1932 κοντά στο χωριό Λιθότοπος, κατασκευάστηκε ένα φράγμα για να συγκεντρώσει τα νερά του ποταμού Στρυμόνα, με σκοπό την άρδευση του κάμπου των Σερρών. Έτσι σχηματίστηκε η λίμνη Κερκίνη. Οι τεράστιες ποσότητες άμμου και λάσπης που μετέφερε ο Στρυμόνας στη λίμνη, δημιούργησαν ένα εκτεταμένο δέλτα και ταυτόχρονα ένα σημαντικό οικοσύστημα με ποικιλία φυτών και ζώων, ανάμεσα στα οποία τα πουλιά κατέχουν το πιο εντυπωσιακό μέρος.

Η Κερκίνη, αν και είναι ανθρώπινο δημιούργημα, με το πέρασμα του χρόνου μεταβλήθηκε σε έναν παράδεισο για την άγρια ζωή και ένα υγροβιότοπο που προστατεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη και την σύμβαση Ραμσάρ.

Τα πουλιά είναι οι πιο εμφανείς κάτοικοι της λίμνης με τα υδρόβια να επιστρέφουν κάθε χρόνο για να φωλιάσουν, με την προυπόθεση ότι ο χώρος αυτός δεν θα έχει αλλοιωθεί και θα εξακολουθεί να τα προσφέρει τροφή και ένα ήρεμο τόπο για να αναπαραχθούν.

Στην λίμνη Κερκίνη, έχουν παρατηρηθεί περίπου 300 είδη πουλιών εκ των οποίων 400 αργυροπελεκάνοι, είδος που κινδυνεύει με παγκόσμια εξαφάνιση και προστατεύεται. Τις πρωινές ώρες της ημέρας, μπορείς να δεις μεγάλα κοπάδια πελεκάνων να στέκονται πάνω σε αμμονησίδες ενώ γύρω τους ψαρεύουν κορμοράνοι, ερωδιοί, χουλιαρομύτες, πελαργοί, πάπιες και γλαρόνια δημιουργώντας την εικόνα ενός παράδεισου για τα υδρόβια πουλιά.

Πάνω στα αναχώματα της λίμνης, συναντάς κτηνοτρόφους με μικρά κοπάδια μιας και οι βοσκότοποι έχουν περιοριστεί γύρω από το δέλτα του Στρυμόνα. Τον ίδιο χώρο όμως διεκδικούν και μερικά σπάνια είδη φυτών, εντόμων και πουλιών που φωλιάζουν εδώ. Μια περίεργη φυσική ισορροπία που πρέπει να κρατηθεί. Γύρω από την λίμνη ζουν σήμερα τα περισσότερα βουβάλια της χώρας, περίπου 1.600 στον αριθμό γνωστοί ως ”νεροβούβαλοι” μιας και δεν χάνουν την ευκαιρία να βολτάρουν συχνά πυκνά μέσα στα νερά της λίμνης.

Ο επισκέπτης στην λίμνη Κερκίνη, μπορεί να θαυμάσει από κοντά όλη αυτή την άγρια και συνάμα τόση ήρεμη ζωή κάνοντας μια βόλτα μέσα στη λίμνη με τις ειδικές βάρκες που σε περιηγούν στα μυστικά της, ενώ δραστηριότητες όπως η ιππασία, η πεζοπορία και η ποδηλασία είναι μερικές από τις οποίες δεν πρέπει να αφήσεις κάποιος να περάσουν ανεκμετάλλευτες.


αναρτήθηκε από maelliradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :