Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΜΥΚΗΤΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΦΥΤΩΝ ΣΙΤΟΥ

Την φετινή περίοδο παρουσιάστηκαν σε αρκετά χωράφια στην περιοχή των Ριζών σήψεις των στελεχών σε φυτά σίτου. Γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας μετέβηκαν στην περιοχή και έλαβαν δείγματα τα οποία απέστειλαν για εξέταση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Με βάση την απάντηση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου τα δείγματα φυτών σίτου είχαν προσβολή της βάσης του στελέχους από μύκητες του γένους Fusarium.

Οι μύκητες του γένους Fusarium υπάρχουν στα χωράφια που καλλιεργούνται με σιτηρά και επιβιώνουν στο έδαφος σαπροφυτικά ή με χλαμυδοσπόρια. Τα φυτά των σιτηρών.....

γίνονται περισσότερο ευαίσθητα σε προσβολή όταν καταπονηθούν από κάποια αιτία (π.χ. χαμηλές θερμοκρασίες, έλλειψη νερού κλπ). Πολλές φορές οι προσβολές των φυτών περνούν απαρατήρητες ή εντοπίζονται σε κηλίδες. Όταν κάποιες χρονιές οι προσβολές των φυτών ξεπεράσουν κάποιο όριο έντασης και έκτασης σε μια περιοχή, τότε γίνονται αντιληπτές από τους παραγωγούς.
Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνίστανται τα παρακάτω μέτρα:
• Χρήση υγιούς, πιστοποιημένου σπόρου επενδεδυμένου ή απολυμασμένου με μυκητοκτόνα.
• Όψιμη ρηχή σπορά.
• Αμειψισπορά με καλλιέργειες διαφορετικές των σιτηρών.
• Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας με βαθύ όργωμα.
• Αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης.
• Ψεκασμοί με εγκεκριμένα για την ασθένεια και την καλλιέργεια μυκητοκτόνα (πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας) και εφόσον κριθεί ότι θα υπάρχει οικονομικό όφελος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :