Σάββατο 28 Μαΐου 2011
Το κίνημα πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» και η «ΕΣΤΙΑ» μας καλούν να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα
Σε μια εποχή όπου καταναλώνουμε λεμόνια... Αργεντινής και γκούντα αντί για φέτα, το κίνημα πολιτών "Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε" και η μη κερδοσκοπική εταιρία "Εστία - Συνεργασία για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας" μας καλούν να γιορτάσουμε τον ελληνικό "διατροφικό πολιτισμό".Το κίνημα πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» και η μη κερδοσκοπική εταιρία «ΕΣΤΙΑ – Συνεργασία για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας» καλούν τους πολίτες να γνωρίσουν τα ελληνικά προϊόντα, να αγαπήσουν τις ντόπιες γεύσεις και να αποκηρύξουν την (εδραιωμένη) άποψη ότι «το ξενόφερτο είναι και καλύτερο».«Μέσα από τη “φούσκα” της τελευταίας δεκαετίας οδηγηθήκαμε σε αλλαγή των προτύπων διατροφής μας, επιλέγοντας όλο και περισσότερα ξένα προϊόντα σε καθημερινή βάση. Απορρίψαμε τα στοιχεία της ελληνικής κουζίνας που εγκωμιάζονται διεθνώς για την ποιότητα και τη θρεπτική τους αξία, και στραφήκαμε σε προϊόντα του εξωτερικού. Σήμερα έχουμε καταλήξει να καταγράφουμε αρνητικό ισοζύγιο 6,5 δις ευρώ κάθε χρόνο, να καταναλώνουμε λεμόνια… Αργεντινής, να τρώμε βούτυρο αντί για ελαιόλαδο και να επιλέγουμε ευρωπαϊκά τυριά αντί για φέτα. Αυτή η νοοτροπία ήρθε η ώρα να αλλάξει»,Αναγνωρίζοντας ότι η (γευστική) εμπειρία είναι η καλύτερη μέθοδος πειθούς, οι δύο οργανώσεις αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα «φεστιβάλ» ελληνικών γεύσεων, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να απολαύσει δωρεάν τα εδέσματα που έχουν κάνει διάσημη την ελληνική γαστρονομία σε όλο τον κόσμο. Έτσι, το διήμερο 30 και 31 Μαΐου η πλατεία Συντάγματος θα μετατραπεί σε μία… έκθεση-εστιατόριο.
Άλλωστε ο διατροφικός πολιτισμός των Ελλήνων αποτελεί εξίσου σημαντικό τμήμα της ιστορίας και της παράδοσής τους, το οποίο αξίζει να προβάλλεται και να «διδάσκεται». Εξ ου και η διοργάνωση μαθημάτων γευσιγνωσίας ελαιολάδου και εκτέλεσης ελληνικών συνταγών, που θα παραδίδονται δωρεάν στην πλατεία. Ταυτόχρονα, εκατό σεφ της ελληνικής Λέσχης Αρχιμαγείρων θα παρασκευάσουν μία τεράστια ελληνική σαλάτα, η οποία στη συνέχεια θα διανεμηθεί στους επισκέπτες της έκθεσης.
ToBήμα
Ετικέτες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου