Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Η πυραμίδα της σωστής διατροφής


Η στιγμή του απογαλακτισμού και το πρώτο γεύμα στερεάς τροφής αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στη ζωή ενός μωρού, που κάνει δικαιολογημένα πολλούς γονείς να αγωνιούν.


Τώρα όμως, δύο κορυφαίοι επιστήμονες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Παιδικής Παχυσαρκίας Αντρέα Βάνια και ο διατροφολόγος του Πανεπιστημίου Λα Σαπιέντσα της Ρώμης Κάρλο Κανέλα σχεδίασαν δύο διατροφικές πυραμίδες που βοηθούν τους γονείς να ανέβουν αυτό το καθοριστικό διατροφικό… σκαλοπάτι.

Οπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, το πρώτο γεύμα του μωρού θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ίδια συστατικά με αυτά ενός ολοκληρωμένου γεύματος ενός ενήλικα: κρέμες δημητριακών ως πηγή σύνθετων υδατανθράκων, λιωμένο κρέας ως πηγή ευγενών πρωτεϊνών, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ως πηγή λίπους, όπως επίσης πουρέ λαχανικών και φρούτων, με προτίμηση στα πιο απλά και ανεκτά τρόφιμα από τον βρεφικό οργανισμό, όπως τα καρότα, τα κολοκυθάκια, τα μήλα, τα αχλάδια και οι μπανάνες.

Ποια είναι όμως η ιδανική στιγμή για την ένταξη του πρώτου στερεού γεύματος; «Σε γενικές γραμμές το πρώτο γεύμα θα πρέπει να εισάγεται γύρω στον πέμπτο με έκτο μήνα, αλλά φυσικά ο παιδίατρος είναι αυτός που θα καθορίσει τη σωστή στιγμή» δηλώνει ο Αντρέα Βάνια, επισημαίνοντας ότι οι γονείς έχουν αρχικά τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα το δώσουν το μεσημέρι ή το βράδυ, άλλα στο εξής θα πρέπει να μην αλλάζουν την ώρα του γεύματος, προς αποφυγή σύγχυσης του βρέφους.

Οσο για τη δεύτερη πυραμίδα, αφορά την ηλικία από τον έβδομο μήνα ζωής του μωρού και μετά, όπου κρίνεται απαραίτητη η ένταξη και δεύτερου στερεού γεύματος μέσα στην ημέρα.

«Παραμένουν ίδια τα τρόφιμα με αυτά της πρώτης πυραμίδας, αλλά εισάγονται και νέα, αφού είναι σημαντικό να αποφεύγονται ακόμα και από τόσο νωρίς οι μονότονες δίαιτες που είναι επόμενο να οδηγούν σε διατροφικές ανισορροπίες» τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Παιδικής Παχυσαρκίας και συμπληρώνει: «Στην ηλικία των επτά μηνών το μωρό είναι έτοιμο να εξερευνήσει τον κόσμο, αλλά και το τραπέζι. Αυτό όμως δεν διαρκεί πολύ. Στην ηλικία των δύο ετών το παιδί γίνεται πιο επιλεκτικό και συχνά φοβάται να δοκιμάσει νέα τρόφιμα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα γεύεται στη σωστή χρονική περίοδο».

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :