Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Κυριακή 1η Μάη αγωνιζόμαστε στις Σκουριες!

Την Πρωτομαγιά όλοι θα είμαστε στο βουνό. Εκεί όπου μήνες τώρα δίνεται αγώνας των τοπικών κοινωνιών για το αυτονόητο. Αγώνας για το δάσος, το νερό και την ακεραιότητα των οικοσυστημάτων. Αγώνας για ζωή με ελευθερία και αξιοπρέπεια.
Δυστυχώς στην προκειμένη οι επιλογές είναι μόνο δύο: ή αποδεχόμαστε τη “χρυσή επένδυση” και υποτασσόμαστε στις επιταγές του διεφθαρμένου και χρεωκοπημένου πια κράτους και των εργολάβων του, ή αντιστεκόμαστε και παλεύουμε ώστε αυτός ο τόπος να μην ξεκοιλιαστεί και να παραμείνει γόνιμος και ζωντανός.....


Εμείς επιλέξαμε το δεύτερο γιατί πιστεύουμε ότι τα “μεταλλεία” δηλαδή η εξορυκτική δραστηριότητα εν γένει δεν πρόσφερε ποτέ πραγματικό πλούτο και ευημερία αλλά αντιθέτως σκόρπισε γύρω της θάνατο, αρρώστια και ολέθριες μη αναστρέψιμες καταστροφές. Γιατί πιστεύουμε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι άμεσα συνδεδεμένη με το φυσικό περιβάλλον. Γιατί πιστεύουμε ότι η ανεργία είναι πρόβλημα που όμως δε λύνεται με κυανιούχα άλατα. Γιατί πιστεύουμε ότι τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα λύνονται με ουσιαστικό ανοιχτό κοινωνικό διάλογο και ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και όχι με υποκριτικές υποσχέσεις για “χρυσά κουτάλια” και “αειφόρο μεταλλεία”.
Λοιπόν,
Κάτω τα χέρια απ’ τον ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ορυκτό πλούτο της Χαλκιδικής

Κάτω τα χέρια από τα ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

Την Κυριακή 1η Μάη αγωνιζόμαστε αλλά και απολαμβάνουμε την ανοιξιάτικη και εκρηκτική ομορφιά του βουνού με περιπάτους, μουσική, καλό φαγητό και ποτό και φυσικά καθαρό οξυγόνο.

πρωτοβουλία ενάντια στις βλαπτικότητες


1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Αποσπασμα από το πορισμα του καθηγητή κΚαραμουζη για τις συνέπειες της μεταλλουργίας στην περιοχή έχει ως εξής…
•Αποστραγγίζεται πλήρως ο ανάντη της Μεγάλης Παναγιάς ευρισκόμενος ορεινός όγκος, ο οποίος εμπεριέχει και την έκταση των Σκουριών.


•Οι περιοχές ενδιαφέροντος της εταιρείας επεκτείνονται και σε άλλες υδρολογικές υπολεκάνες, οι οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη λεκάνη του Χαβρία και όχι μόνο, και οι οποίες θα υποστούν ανάλογες επιπτώσεις.


•Η Μεγάλη Παναγιά θα στερηθεί όλων των πηγών νερού, τις οποίες τόσο μεγάλη ανάγκη έχει για την ύδρευσή της και όχι μόνο.


•Μέρος του δάσους του Κάκκαβου θα καταστραφεί καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιαστεί το φαινόμενο της όξινης βροχής.


•Το ίδιο φαινόμενο θα έχει επιπτώσεις τόσο στη γεωργική όσο και στην κτηνοτροφική και μελισσοκομική παραγωγή της περιοχής.


•Θα επέλθει υποβάθμιση της ποιότητας τόσο των επιφανειακών όσο και των υπόγειων νερών των λεκανών του Χαβρία και του Ασπρόλακκα.


•Η Ιερισσός και το Στρατώνι θα στερηθούν μεγάλο μέρος των καθαρών νερών της λεκάνης του Ασπρόλακκα, τα οποία χρησιμοποιούν για την ύδρευση τους και των οποίων τα πλεονάσματα βελτιώνουν την ήδη επιβαρυμένη ποιότητα των επιφανειακών και υπόγειων νερών του.


•Το μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης της κίνησης των υπόγειων νερών (MODFLOW) που εφαρμόστηκε στην ευρύτερη λεκάνη του Ασπρόλακκα, δεν περιγράφει με ακρίβεια το πρόβλημα στην ορεινή ζώνη του Κάκκαβου.
Θα πρέπει να εφαρμοστεί και ένα μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης της ρύπανσης των επιφανειακών και των υπόγειων νερών στην ευρύτερη περιοχή του Ασπρόλακκα και του Χαβρία, εξετάζοντας και την περίπτωση μιας αστοχίας της επέμβασης.


•Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα των νερών των ταμιευτήρων του Χαβρία στην Ορμύλια και του Πετρένια στο Γομάτι, των οποίων η υλοποίηση προβλέπεται στο άμεσο μέλλον.
Αναρτήθηκε από ΙΕΡΙΣΣΟΣ στις 5:18 μμ. 17 / 1/ 2011

Οι εργαζόμενοι στην Ε. Χρυσός τα γνωρίζουν αυτά?Αν τα γνωρίζουν γιατί δεν εκφράζουν την «αγωνία» τους που φυσιολογικά θα πρέπει να εχουν?(ειδικα οι εργαζόμενοι από την Μεγάλη Παναγιά)
Αν δεν τα γνωρίζουν τα συμβούλια των σωματίων (ειδικά τα μέλη από την Μεγάλη Παναγιά) δεν θα έπρεπε να τους ενημερώσουν?
Άραγε τι είναι καλύτερο να συμβαίνει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι και να μην αντιδρούν (εκφράζοντας τουλάχιστον την ανησυχία τους για το πόρισμα ενός σπουδαίου επιστήμονα) η δεν αντιδρούν επειδή δεν ξέρουν?
Μήπως τελικά οι εργαζόμενοι δεν είναι καλά πληροφορημένοι και το πλήθος των επιστημονικών πορισμάτων το απαξιώνουν περνώντας το σαν φωνή από «Συριζολαμογια» όπως αποκαλούν τους ανθρώπους που αντιδρούν στα σχεδία τους.