Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Έγγραφο διαμαρτυρίας για την νέα ΚΥΑ 1.605/οικ.3.85 (ΦΕΚ 17/β/14-1-2011) για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Εργασίας και
Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: Έγγραφο διαμαρτυρίας για την νέα ΚΥΑ 1.605/οικ.3.85 (ΦΕΚ 17/β/14-1-2011) για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» αποτελεί μέχρι σήμερα μια κατεξοχήν δομή ανοιχτής περίθαλψης πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας καταξιωμένη στην ελληνική κοινωνία η οποία συνδέεται με το δικαίωμα του πολίτη να παραμείνει στο περιβάλλον όπου έχει επιλέξει να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, και επίσης, συνδέεται με την αποφυγή του στιγματισμού και του εγκλεισμού, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του πάσχοντος και την ορθολογική διαχείριση των πόρων, αφού το κόστος της κλειστής περίθαλψης είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό της ανοιχτής.

Με την νέα ΚΥΑ αλλάζουν τα κριτήρια επιλογής των Ωφελούμενων ενώ συγχρόνως ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται.......

στα 60.000.000 ευρώ πράγμα το οποίο σημειώνει ότι οι ωφελούμενοι μπορούν να ανέρχονται ο μέγιστο στα 30.000 άτομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή παροχής υπηρεσιών σε μοναχικά άτομα που δεν έχουν συγγενικό περιβάλλον ή που δεν υπάρχει άνεργο μέλος στην οικογένειά τους. Για τους παραπάνω λόγους αποκλείεται μια μεγάλη μερίδα χρηστών των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νέας Προποντίδας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω προτείνεται να συμπεριληφθούν στην Δράση:

Ως προς τους ωφελούμενους που απειλούνται με ανεργία πλην των περιπτώσεων που προβλέπει η πρόσκληση θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία:
-Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που απασχολούνται σε φθίνοντες κλάδους ή σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη προβεί σε μειώσεις προσωπικού
-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται σε κρίση ή δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
-Ως προς τους ωφελούμενους που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και που θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ θα πρέπει να διασφαλιστεί η βούληση του ΟΑΕΔ να χορηγεί τέτοιες βεβαιώσεις.

Τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» αποτελούν, για Δήμους και κοινότητες την μοναδική δομή κοινωνικής υποστήριξης προς τους δημότες. Είναι η υπηρεσία που πολλές φορές αντικαθιστά τα Κέντρα Υγείας που σε πολλές περιοχές είναι ανύπαρκτα, τις κλινικές ή τα νοσοκομεία που βρίσκονται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι αποκλείεται ένας μεγάλος αριθμός μη αυτοεξυπηρετούμενων μοναχικών ατόμων που χρήζουν βοήθειας και για το λόγο αυτό με το παρόν έγγραφο ως Δήμος Νέας Προποντίδας εκφράζουμε τις ενστάσεις μας στη νέα ΚΥΑ 1.605/οικ.3.85 (ΦΕΚ 17/Β/14-1-2011).

Ο Δήμαρχος


Δαμιανός Ιορδανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :