Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Το εργαστήριο Αγιογραφίας της ενορίας Αγίας Βαρβάρας στο Στρατώνι

Με πρωτοβουλία του Πατέρα Ευθύμιου φιλοξενείται από τον Οκτώβριο του 2010 το εργαστήριο αγιογραφίας της ενορίας στο κτίριο δίπλα στον Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας. Το εργαστήριο είναι παράρτημα της Αγιογραφικής Σχολής της Μητρόπολης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Στο τμήμα φοιτούν 15 ενήλικοι μαθητές ενώ τα μαθήματα διευθύνει η καθηγήτρια αγιογραφίας κα Δαβίλλα Μαίρη.

Η φοίτηση στο εργαστήριο της σχολής διαρκεί τέσσερα χρόνια και κατόπιν εξετάσεων οδηγεί στη χορήγηση των επιτυχόντων του κρατικού πτυχίου και άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος. Στη σχολή διδάσκεται......

η κλασσική βυζαντινή αγιογραφία στις βασικές της σχολές: Την Μακεδονική, την Κρητική , την Ρωσική, την Αγιορείτικη, την Γιουγκοσλαβική καθώς και την τεχνική των πορτρέτων Φαγιούμ. Στο εργαστήριο της ενορίας η εργασία γίνεται ομαδικά , όλοι οι φοιτούντες ακολουθούν τα ίδια στάδια του μαθήματος . Τα πρώτα μαθήματα άρχισαν με σχέδιο μεγέθυνση και σμίκρυνση . Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι η αυθεντική αυγοτέμπερα , ενώ ξεχωριστή έμφαση δίνεται στη διδασκαλία του σωστού χρυσώματος της εικόνας. Το πρώτο έργο των φοιτούντων ανήκει στην Κρητική σχολή και θα ακολουθήσει αυτό της Μακεδονικής. Αυτά τα πρώτα έργα θα εκτεθούν σε έκθεση του εργαστηρίου προς το τέλος Μαρτίου.

ΡΤο εργαστήριο Αγιογραφίας της ενορίας Αγίας Βαρβάρας στο Στρατώνιωτώντας την κα Δαβίλλα ποιο είναι το μυστικό του να γίνει κανείς καλός αγιογράφος μας είπε: « Η υπομονή και η θέληση είναι οι δύο κύριοι και βασικοί παράγοντες».

Από άποψης του χώρου εργασίας, είναι εμφανής ο χαμηλός φωτισμός που δυσχεραίνει το έργο των μαθητών και θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει οικονομική βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση , ώστε να μπορέσουν να αγοραστούν φωτιστικά σώματα που θα ενισχύσουν την φωτεινότητα του χώρου.
Συγχαρητήρια στον Πατέρα Ευθύμιο για την πρωτοβουλία και στην υποστήριξη της Ι. Μητρόπολης και καλή επιτυχία στους μαθητευομένους. « Η Νεικοπτελέμα» θα χαρεί να παρουσιάσει την επίσημη πρώτη δουλειά του εργαστηρίου όποτε αυτή είναι διαθέσιμη.

Το άρθρο υπάρχει και στην εφημερίδα "ΝΕΙΚΟΠΤΕΛΕΜΑ" στο τεύχος 50.

www.aristoteli-news.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :