Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος: Ο στρατός με το λαό...


Ανοιχτά υπέρ του λαού τάχθηκαν τη Δευτέρα οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου, δηλώνοντας ότι δεν θα ασκήσουν βία κατά των πολιτών που θα πραγματοποιήσουν σήμερα μεγάλη «πορεία του ενός εκατομμυρίου και θα ζητήσουν την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα στο κέντρο του Καΐρου, ενώ από χθες κιόλας το βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι είχαν συρρεύσει στην πλατεία Ταχρίρ, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 3 το μεσημέρι.
Οι φόβοι για έκτροπα είναι έκδηλοι παντού στην Αίγυπτο.

Ίσως το μόνο μέρος που δεν προδίδει την κατάσταση είναι το αεροδρόμιο, όπου επικρατεί ηρεμία αν και δεκάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα τους εκεί, λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Το protothema.gr, παρά την απαγόρευση, έφτασε από νωρίς το βράδυ κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.
Φτάνοντας έξω από το αεροδρόμιο δεν ήταν δύσκολο να βρούμε διαθέσιμους Άραβες να παζαρέψουμε τη μετάβαση μας στο κέντρο της πόλης. Με 100 ευρώ βρήκαμε οδηγό ο οποίος αναλάμβανε να περάσει από τα οδοφράγματα χωρίς προβλήματα.

Πράγματι κατάφερε με τον συνοδηγό του να περάσει από περίπου τριάντα οδοφράγματα μέχρι το ξενοδοχείο κοντά στην πλατεία, όπου είναι στραμμένα τα μάτια όλου του πλανήτη.

Στις κεντρικές οδούς, τα οδοφράγματα τα είχε στήσει ο στρατός με τανκς και με τους στρατιώτες.
Μπαίνοντας στο Κάιρο η εικόνα άλλαζε και η αστυνομία, η ασφάλεια, οι απλοί πολίτες είχαν αναλάβει το ρόλο του στρατού, στο οδόφραγμα που δεν μας επέτρεψαν να περάσουμε πιο πέρα, το οποίο βρισκόταν μόλις 10 λεπτά από την πλατεία Ταχρίρ.
Η σημερινή ημέρα φαίνεται να είναι η πιο κρίσιμη ημέρα της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια, μια μέρα που μπορεί να προκαλέσει σειρά εξελίξεων σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

Η αμερικανική πλευρά συνιστά ψυχραιμία και οι Ισραηλινοί φοβούνται, ότι η πτώση του Μουμπάρακ θα φέρει στην εξουσία ένα καθεστώς τύπου Ιράν.
Οι δυο πλευρές στο εσωτερικό της Αιγύπτου εμφανίζονται ανυποχώρητες με την αντιπολίτευση να θέλει άμεσα αλλαγή και τον πρόεδρο Μουμπάρακ, να αρνείται πεισματικά να φύγει.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως και μέχρι το τέλος της ημέρας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά...

Διεθνείς πιέσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επί δεκαετίες στήριζαν τον Μουμπάρακ χρησιμοποιώντας τον σαν το «φόβητρο» ενάντια στους ισλαμιστές και σαν φίλο του Ισραήλ, δηλώνουν τώρα ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να προχωρήσει σε ελεύθερες εκλογές.

Η Ουάσιγκτον μάλιστα ανακοίνωσε την μετάβαση ειδικού απεσταλμένου της, του Φρανκ Ουϊσνερ, στο Κάιρο, με στόχο συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία.
«Ο τρόπος που εμφανίζεται και λειτουργεί η Αίγυπτος, πρέπει να αλλάξει», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρόμπερτ Γκιμπς, εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον , δεν υποστήριξε μεν ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να παραιτηθεί, αλλά τόνισε ότι «δεν είναι σωστή επιλογή, η επιλογή της καταστολής», καθώς θα έχει «κακή κατάληξη για την Αίγυπτο, κακή κατάληξη για τον κόσμο».

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αιγύπτιος και ο ίδιος, Αμρ Μούσα, απηύθυνε και αυτός έκκληση για «ειρηνική μετάβαση» στην Αίγυπτο. «Πρέπει να υπάρξει ένας ειρηνικός τρόπος να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, μία ειρηνική μετάβαση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για μετάβαση «από τη μία εποχή στην άλλη».

edo-provokatoras.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια :