Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ταινία: The Network (1976) (βίντεο)

Η καταπληκτική ταινία του Sidney Lumet που μας αποκαλύπτει πως ένα μεγάλο δίκτυο τηλεόρασης εκμεταλλεύεται τον κεντρικό παρουσιαστή των ειδήσεων του και τι επιρροή έχει αυτή η διαδικασία στο κοινό που παρακολουθεί αλλά και στον ίδιο. Απόσπασμα σπό την ταινία :

(παρουσιαστής εκπομπής :)
" ...αλλά δεν πρόκειται να πάρετε ποτέ κάποια αλήθεια από μας στην τηλεόραση. Θα σας πουμε αυτό που θέλετε να ακούσετε. Λέμε συνέχεια ψέματα. Σας λέμε ό,τι σκατά θέλετε να ακούσετε! Πραγματευόμαστε αυταπάτες. Τίποτα από αυτά δεν είναι αληθινά! Όμως εσείς κάθεστε εκεί, μέρα με τη μέρα, νύχτα με τη νύχτα. Όλων των ηλικιών, των φυλών, της καταγωγής. Είμαστε το μόνο που γνωρίζετε. Έχετε αρχίσει να πιστεύετε τις αυταπάτες που υφαίνουμε εδώ. Αρχίσατε να πιστεύετε ότι η τηλεόραση είναι η πραγματικότητα και οι ζωές σας η αυταπάτη. Κάνετε ό,τι σας πει το ..
κουτί! Ντύνεστε όπως το κουτί, τρώτε όπως το κουτί... μεγαλώνετε τα παιδιά σας όπως το κουτί, σκέφτεστε ακόμα όπως το κουτί. Είναι μαζική παράνοια, ρε παράφρονες! Εσείς Είστε η Πραγματικότητα! Εμείς είμαστε η αυταπάτη. Κλείστε λοιπόν τις τηλεοράσεις σας. Κλείστε τις αμέσως τώρα. Κλείστε τις και αφήστε τις κλειστές. Κλείστε τις στη μέση αυτής της πρότασης. Κλείστε τις! "

Αποσπάσματα της ταινίας υπάρχουν στο Zeitgeist.

Ακολουθεί ολόκληρη η ταινία με ελληνικούς υπότιτλους.

Watch live streaming video from freeandrealtv at livestream.com

Πηγές: http://www.freeandreal.org/mmedia/tv/moviecase/network/
http://www.greekstars.net/stars/index.php?showtopic=29606&mode=threaded&pid=164284

Δεν υπάρχουν σχόλια :