Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Μήπως είμαστε αλλεργικοί "κατά φαντασίαν";


Πολλά παιδιά και ενήλικοι που πιστεύουν ότι πάσχουν από αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο κάνουν στην πραγματικότητα λάθος, σύμφωνα με νέα έκθεση του Εθνικού Ιδρύματος Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ, την οποία συνέταξε 25μελής επιτροπή ειδικών.


Οπως γράφουν οι ειδικοί, το πρόβλημα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη λανθασμένη διάγνωση που πηγάζει από την υπερβολική εμπιστοσύνη σε δύο εξετάσεις (στην ανάλυση αίματος για αντισώματα και στα δερματικά τεστ), οι οποίες μπορεί να δώσουν λανθασμένα αποτελέσματα.

Η παρουσία αντισωμάτων σε μια συγκεκριμένη ουσία δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι κάποιος θα εκδηλώσει αλλεργική αντίδραση εάν την καταναλώσει. Και τα δερματικά τεστ βγαίνουν θετικά για καιρό έπειτα από την υποχώρηση μιας αλλεργίας, τονίζεται στην έκθεση.

Μερικές φορές η διάγνωση δεν βασίζεται στις εξετάσεις, αλλά στις αφηγήσεις των ασθενών για συμπτώματα που ανέπτυξαν έπειτα από την κατανάλωση κάποιου τροφίμου. Ομως οι ασθενείς συχνά συγχέουν την αλλεργία με τη δυσανεξία. Η αλλεργία αφορά ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η δυσανεξία (όπως αυτή στη λακτόζη, το σάκχαρο του γάλακτος) οφείλεται στην ανεπάρκεια κάποιου ενζύμου.

Σύμφωνα με την επιτροπή, το μοναδικό αξιόπιστο τεστ για τη διάγνωση μιας τροφικής αλλεργίας είναι να φάει ο ασθενής το τρόφιμο υπό ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομείο και να παραμείνει εκεί για να διαπιστωθεί εάν και τι είδους αντίδραση θα εκδηλώσει. Ωστόσο, για ευνόητους λόγους οι γιατροί συχνά διστάζουν να υποβάλουν σε αυτή τη δοκιμασία τούς ασθενείς.

Άλλες περνούν, άλλες επιμένουν

Τα περισσότερα παιδιά – γράφει η επιτροπή – θα ξεπεράσουν μεγαλώνοντας τις αλλεργίες στο γάλα, στα αυγά, στη σόγια και στο σιτάρι, αλλά, εάν δεν υποβληθούν στις κατάλληλες εξετάσεις, δεν θα ξέρουν ότι μπορούν πλέον να τρώνε με ασφάλεια το υπαίτιο τρόφιμο.

Οι αλλεργίες στα φιστίκια και στους άλλους ξηρούς καρπούς είναι σχετικά σπάνιες (καθεμία προσβάλλει 0,5% έως 1% του πληθυσμού), αλλά τείνουν να μην περνούν ποτέ και μπορεί να απειλήσουν τη ζωή.

Υπάρχουν επίσης τροφικές αλλεργίες που αρχίζουν μετά την ενηλικίωση και επίσης διαρκούν για πάντα. Ειδικά η αλλεργία στα οστρακόδερμα, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή, εκδηλώνεται μόνο στο 0,5% των παιδιών στο 2,5% των ενηλίκων.

Η επιτροπή τονίζει πως είναι αδύνατον να προβλεφθεί η σοβαρότητα μιας τροφικής αλλεργικής κρίσης βάσει των παλαιότερων. Στην περίπτωση της αλλεργίας στα φιστίκια λ.χ. κάθε επόμενη κρίση μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από τις προηγούμενες.

Οσον αφορά τον εμβολιασμό, η επιτροπή λέει ότι ακόμα και τα παιδιά με αλλεργία στα αυγά μπορούν να εμβολιαστούν με ασφάλεια εναντίον της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς και της ανεμοβλογιάς, αλλά όχι εναντίον της γρίπης.

Η διατροφή της μητέρας

Η επιτροπή βρήκε ανεπαρκή στοιχεία ότι η ειδική διατροφή κατά την εγκυμοσύνη προστατεύει το αγέννητο παιδί από την ανάπτυξη αλλεργίας, ενώ ούτε ο θηλασμός μπορεί να το βοηθήσει. Επιπλέον, η αλλαγή του τεχνητού αγελαδινού γάλακτος με γάλα σόγιας δεν αποτρέπει την εμφάνιση αλλεργίας σε μωρά με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών.

Η επιτροπή προειδοποιεί ακόμα πως ο περιορισμός της διατροφής του παιδιού, υπό τον φόβο μιας αλλεργίας, μπορεί να είναι επικίνδυνη, προκαλώντας του θρεπτικές ανεπάρκειες που μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και την εξέλιξή του.

Οσον αφορά, τέλος, τους πάσχοντες από σοβαρές αλλεργίες, η επιτροπή τονίζει πως μόνο οι ενέσεις επινεφρίνης (αδρεναλίνης) μπορούν να τους βοηθήσουν σε περίπτωση σοβαρής κρίσης. Η θεραπεία με αντιισταμινικά δεν αποτελεί αποτελεσματικό υποκατάστατο, γράφει.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :