Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Έργα συντήρησης στον Άγιον Όρος

ΜΕ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η “συντήρηση τοιχογραφιών Πρωτάτου” και η “συντήρηση κειμηλίων Αγίου Όρους” –έργα που αφορούν τη Χαλκιδική– είναι μεταξύ των τεσσάρων πολιτιστικών παρεμβάσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (τα άλλα δύο αφορούν αρχαιολογικούς χώρους του νομού Σερρών), συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατομ. ευρώ, που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης:


• Το πρώτο έργο, προϋπολογισμού 3.302.490 ευρώ, αφορά το ναό του Πρωτάτου, ο οποίος είναι από τα αρχαιότερα κτίσματα στο Άγιον Όρος και αποτελεί τον κεντρικό ναό των Καρυών. Πρόκειται για μία ιδιότυπη βασιλική, προϊόν πολλών οικοδομικών φάσεων.
Εκτός από την ενδιαφέρουσα οικοδομική ιστορία του, η οποία αρχίζει πολύ πριν το 963, ο ναός διασώζει ένα από τα καλύτερα ζωγραφικά σύνολα της ύστερης βυζαντινής περιόδου. Συγκεκριμένα, οι τοιχογραφίες του αποδίδονται στον περίφημο ζωγράφο Μανουήλ Πανσέληνο την τελευταία δεκαετία του 13ου αιώνα και είναι από τα λαμπρότερα δείγματα της λεγόμενης Μακεδονικής Σχολής στη ζωγραφική.
Μνημείο μοναδικού ενδιαφέροντος, με αρκετά ωστόσο προβλήματα, δέχτηκε στο παρελθόν τις απαραίτητες επεμβάσεις προστασίας του τοιχογραφικού διακόσμου με οπλισμούς, στεφανώματα, καθαιρέσεις τσιμεντοκονιαμάτων και άλλες εργασίες, λόγω της απομάκρυνσης της τσιμεντένιας στέγης του 1954-1955 και της αποκατάστασής της.
Παράλληλα, η καταγραφή της παθολογίας των τοιχογραφιών σε σχέδια 1:1 και στη συνέχεια η ψηφιοποίηση και η αναπαραγωγή τους οδήγησαν στην δημιουργία ενός τόμου με το επεξεργασμένο υλικό, όπου τεκμηριώνεται το σύνολο των προβλημάτων των τοιχογραφιών.
• Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 3.232.450 ευρώ, αφορά την καλλιτεχνική παραγωγή του Αγίου Όρους, στην οποία προσμετρώνται πολυάριθμα κτίσματα και ευάριθμα έργα τέχνης (τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, χειρόγραφα, ξυλόγλυπτα, έργα μικροτεχνίας κ.λπ.) των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η μνημειακή ζωγραφική (κυρίως τοιχογραφίες, αλλά και ψηφιδωτά) καλύπτει επιφάνεια περίπου 35.000 τ.μ. Επιπλέον, στους ναούς και τα σκευοφυλάκια των μονών του Αγίου Όρους απόκεινται πάνω από 15.000 βυζαντινές και μεταβυζαντινές φορητές εικόνες, καθώς επίσης χιλιάδες χειρόγραφα, ιστορικά έγγραφα, έντυπα βιβλία, εκκλησιαστικά σκεύη, ιερά άμφια και άλλα έργα τέχνης.
Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, επιλέχθηκε να ενταχθεί η συντήρηση ενός συγκεκριμένου αριθμού έργων, λόγω της υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας τους, καθώς και της κατάστασης διατήρησής τους που επιβάλλει την άμεση σωστική επέμβαση.
Αναφορικά με τα εν λόγω έργα, η Γ.Γ. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή, επισημαίνει: «Σε συνέχεια των ενισχύσεων των πολιτιστικών υποδομών στην Κεντρική Μακεδονία μέσω του ΕΣΠΑ χρηματοδοτούμε μια σειρά έργων που αφορούν σε σημαντικά μνημεία και θα υλοποιηθούν από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, που είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες. Στόχος μας είναι μέσα από τα κονδύλια που διατίθενται να προχωρήσουμε σε εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης, προκειμένου τα μνημεία αυτά, που αποτελούν εθνική περιουσία, να αναδειχθούν και να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση».

www.gnomihalkidikis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :