Ένα πολύ ενημερωτικό ρεπορτάζ του Παναγιώτη Φωτίου από τον Αγγελιοφόρο μας φέρνει μπροστρά στο εφιαλτικό (μέχρι πρότινος σενάριο) γεγονός του ξεπουλήματος της εθνικής περιουσίας.
Αισθανόμαστε δε ιδιαίτερα οργισμένοι γιατί μέσα στην εθνική περιουσία - ακίνητα και γαίες - που πρόκειται με συνοπτικές διαδικασίες να περάσει στα χέρια του διεθνούς και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, είναι και μια περιοχή 680 στρεμμάτων στο δήμο μας και συγκεκριμένα στη Μηχανιώνα. Από την περιγραφή στην προκήρυξη διαγωνισμού και αναζήτηση ενδιαφερομένων, «με ωραία αμμώδη παραλία στην πλευρά του Θερμαϊκού, που γειτνιάζει με το χώρο των αλυκών Μηχανιώνας», συμπεραίνουμε πως....
πρέπει να πρόκειται για την πανέμορφη περιοχή "Τούζλα" περίπου στην τοποθεσία που υπήρχε το πυρπολημένο (μήπως υπάρχει καμιά σχέση;) beach-bar Riviera.
Η κυβέρνηση στον πανικό της να διεκδικήσει έσοδα ώστε να διασφαλίσει και τις επόμενες δόσεις των δανειστών μας (πηγάδι απύθμενο πλέον αναδεικνύεται η διάσωση της χώρας, η πτώχευση έχει ήδη συντελεστεί αλλά δεν ανακοινώνεται σύμφωνα με έγκριτους οικονομολόγους) δεν διστάζει να βγάλει στο σφυρί ότι έχει αξία ή μπορεί να προκαλεί το ενδιαφέρον του κεφαλαίου. Διαπιστώνει όμως ότι το μεγαλύτερο τμήμα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που επιδιώκει να αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. ευρώ, μέχρι και το 2013, είναι καταπατημένο.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από τις διαπιστώσεις ερευνών του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν ότι χιλιάδες στρέμματα σε πόλεις όπου έχουν ήδη χτιστεί κατοικίες και πολυκατοικίες είναι καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις!
Καταπατημένες είναι μεγάλες παραλιακές και αστικές περιοχές στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και τη Χαλκιδική, χερσαίες εκτάσεις σε Σέρρες, Λάρισα, Λακωνία, Κορινθία. Ο μεγαλύτερος αριθμός καταπατημένων δημόσιων κτημάτων καταγράφεται στα Δωδεκάνησα, ενώ ακολουθεί ο νομός Κοζάνης, με 7.428 καταπατημένα ακίνητα συνολικής έκτασης 386.829 στρεμμάτων. Στην Αττική καταπατημένες θεωρούνται η μισή Γλυφάδα και σχεδόν ολόκληρη η ανατολική Αττική!
Σύμφωνα με το ν. 1539/38, τα δικαιώματα του Δημοσίου στην ακίνητη περιουσία του είναι απαράγραπτα, ενώ κυριότητα με χρησικτησία αποκτάται μόνον αν η κατοχή ανατρέχει πριν από το έτος 1885.
Η αξία της δημόσιας περιουσίας υπολογίζεται σε 270 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εκποιηθεί ολόκληρη. Στα υπό εκποίηση ή αξιοποίηση θα ενταχτούν νησάκια και βραχονησίδες για τα οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον στο παρελθόν ξένοι και Ελληνες επενδυτές, αλλά και εκτάσεις παλαιών στρατοπέδων.
Το έργο της αξιοποίησης (εκποίησης) της δημόσιας περιουσίας θα αναλάβει φορέας που θα αναδειχτεί από τη συγχώνευση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου με τις εταιρίες Ολυμπιακά Ακίνητα και Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ. Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει είναι η πώληση ή η παραχώρηση με μακροχρόνιες μισθώσεις και η διαχείριση του χαρτοφυλακίου με εταιρίες συμμετοχών και εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο με διακράτηση από το Δημόσιο του 51% ή 34%.
Για τα τουριστικά ακίνητα υπάρχουν ανάλογα σχέδια, που προβλέπουν δημιουργία χαρτοφυλακίων «υψηλής ποιότητας» τουριστικών ακινήτων και την εισφορά τους σε εταιρίες ανάπτυξης με συμβάσεις παραχώρησης.
Οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες, υπό την πίεση και της τρόικας, ώστε να ξεπερνούν γραφειοκρατικά εμπόδια. Βασική προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, που θα επιτρέπει την πλήρη καταγραφή και τεκμηρίωση των φακέλων των δημόσιων κτημάτων και λοιπών αντικειμένων της δημόσιας περιουσίας, καθώς και την ψηφιοποίηση και εισαγωγή υπάρχοντος αρχειακού υλικού (φάκελοι, χάρτες, διαγράμματα κ.λπ.) σε βάση δεδομένων που θα αναπτυχτεί.
Η αρχή με 8 ακίνητα
Στο στάδιο της αναζήτησης επενδυτών βρίσκεται ήδη η ΚΕΔ για οκτώ μεγάλα ακίνητα του Δημοσίου, για τα οποία προκηρύχτηκαν διαγωνισμοί.
Πρόκειται για τις ακόλουθες εκτάσεις:
1. Ακίνητο συνολικής έκτασης περίπου 680 στρεμμάτων, στο δήμο Μηχανιώνας. Είναι εκτός σχεδίου, «με ωραία αμμώδη παραλία στην πλευρά του Θερμαϊκού, που γειτνιάζει με το χώρο των αλυκών Μηχανιώνας».
2. Δημόσιο ακίνητο που βρίσκεται στο όρος Βόρας ή Καϊμακτσαλάν, στα όρια των νομών Πέλλας και Φλώρινας, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Πρόκειται για το σημαντικότερο και μεγαλύτερο δημόσιο ακίνητο της περιοχής, με έκταση που ανέρχεται σε περίπου 18.000 στρέμματα, στο οποίο λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο από το 1995, με πρωτοβουλία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Πέλλας.
3. Δημόσιο ακίνητο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των πομπών της πρώην Φωνής της Αμερικής στην Ξάνθη. Η έκταση του ακινήτου ανέρχεται σε περίπου 8.000 στρέμματα και σ' αυτήν υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής χτισμένης επιφάνειας περίπου 25.000 τ.μ. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο ακίνητο με ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά που βρίσκεται στις εκβολές του Νέστου ποταμού.
4. Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης. Παραθαλάσσιο ακίνητο, 16 χλμ. έκτασης 738 στρεμμάτων.
5. Ακίνητο παραλιακό, συνολικής έκτασης 105.288 τ.μ., στην περιοχή της κοινότητας Λάρδου στη θέση Κούλουμα στη Ρόδο, για κατασκευή τουριστικής μονάδας επιφάνειας περίπου 5.300 τ.μ.
6. Παραθαλάσσιο ακίνητο, στο δήμο Ερμιόνης του νομού Αργολίδας, 153 στρεμμάτων.
7. Εκταση 939.125 τ.μ. στο Βαθύ Σάμου. Πρόκειται ουσιαστικά για χερσόνησο, με πρόσωπο προς τη θάλασσα.
8. Εκταση (50 μ. από τη θάλασσα) εμβαδού 170.250 τ.μ. στο δήμο Αλυκών Ζακύνθου.
αναρτήθηκε από ακτιβιστής
Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
Ξεπουλάνε παραλίες, χιονοδρομικά και ξεκινάνε από την εκπληκτική Τούζλα της Μηχανιώνας
Ετικέτες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
,
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου