Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος των αρχαίων Σταγείρων

ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΣΠΑ 2007 - 2013"

Η "Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Αρχαίων Σταγείρων" είναι μεταξύ των τεσσάρων έργων σε Πέλλα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, συνολικού προϋπολογισμού 3.932.903 ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, τα οποία εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Μακεδονίας / Θράκης" 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ), έπειτα από την αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.
Το έργο "Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Σταγείρων Χαλκιδικής", προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, περιλαμβάνει:



• "Στερέωση / Αποκατάσταση κτιρίων κατοικίας, ιερού και εργαστηρίων βόρειου λόφου Αρχαίων Σταγείρων": Παραδίδονται τμήματα των οικιών, των εργαστηρίων, των ιερών και του ιστοριοκλασικού τείχους των αρχαίων Σταγείρων, ώστε να αποκτά ο επισκέπτης μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας και της δομής αυτής της πόλης.
• "Εγκαταστάσεις υποδοχής επισκεπτών": Παραδίδονται εγκαταστάσεις υποδοχής επισκεπτών και συγκεκριμένα εκδοτήριο εισιτηρίων, χώρος ειδών προς πώληση, χώροι υγιεινής και στεγασμένοι χώροι με το διαμορφωμένο και περιφραγμένο άμεσα περιβάλλοντα χώρο.
Όπως τόνισε η Γ.Γ. Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, κ. Λιονή, «με ταχείς ρυθμούς εντάσσουμε έργα για πολιτιστικές υποδομές και για ενίσχυση των πολιτιστικών φορέων στην Κεντρική Μακεδονία, ώστε, αφ' ενός, να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τα μνημεία της περιοχής, αφ' ετέρου, να ενισχύσουμε το πολιτιστικό προϊόν, προκειμένου να γίνει προσιτό σε όλους τους πολίτες.
Τα έργα που εντάσσονται αφορούν σε σημαντικές πολιτιστικές υποδομές, όπως το Μουσείο και ο Αρχαιολογικός Χώρος της Πέλλας, τους μοναστηριακούς κήπους, δηλαδή τον περιβάλλοντα χώρο εξαιρετικής και παγκόσμιας σπουδαιότητας μνημείων της Θεσσαλονίκης και τα Αρχαία Στάγειρα της Χαλκιδικής.
Μέσα στην Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο με ορθολογική αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για τον Πολιτισμό, θεωρώ ότι θα κατορθώσουμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στην προστασία και ανάδειξη του αξιόλογου μνημειακού πλούτου των επτά νομών της Κεντρικής Μακεδονίας και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, μακριά από τις συνθήκες εγκατάλειψης και περιθωριοποίησης που επικράτησαν στο παρελθόν».

www.gnomihalkidikis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :