Μία ηµέρα πριν φτάσει στην Αθήνα ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαµπάο, η Κίνα έκλεισε µια συµφωνία ύψους πολλών δισεκατοµµυρίων µε έναν ενεργειακό κολοσσό στη Βραζιλία.
Αυτή ήταν η τελευταία σε µια σειρά από κινεζικές επενδύσεις στους τοµείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των µεταλλευµάτων. Η Κίνα ξοδεύει απλόχερα δισεκατοµµύρια δολάρια κάνοντας πολλούς να ανησυχούν. Ποιος είναι ο πραγµατικός της στόχος;
Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η µεγάλη ψαριά της Κίνας», η «Ιndependent» αφιέρωσε το πρωτοσέλιδό της στο «επενδυτικό γιουρούσι» της κινεζικής κυβέρνησης στον υπόλοιπο κόσµο.
Τα 7 δισεκατοµµύρια δολάρια που ξόδεψε για να εξαγοράσει το 40% της επιχείρησης ενέργειας Repsol δεν ήταν η πρώτη επένδυση της Κίνας στη Βραζιλία. Τον Φεβρουάριο του 2009, η κινεζική Sinopec έδωσε ένα δάνειο ύψους 10 δισεκατοµµυρίων δολαρίων στην κρατική εταιρεία πετρελαίων Ρetrobras, εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγµα 10.000 βαρέλια πετρελαίου ηµερησίως για τα επόµενα δέκα χρόνια. Η Κίνα έχει κάνει ανάλογες συµφωνίες σε ολόκληρο τον κόσµο, ξοδεύοντας τεράστια ποσά από τα αποθέµατά της σε δολάρια.
Τεράστια ποσά
Μόνο το 2010, κινεζικές επιχειρήσεις ξόδεψαν τεράστια ποσά για να αγοράσουν µερίδια εταιρειών στον Καναδά, την Αργεντινή, την Αγκόλα ή την Ουγκάντα που δραστηριοποιούνται στους τοµείς του πετρελαίου, των µεταλλευµάτων και του φυσικού αερίου. Η πολιτική αυτή τροφοδοτεί νέους φόβους ότι το Πεκίνο επιχειρεί να ιδιοποιηθεί τους φυσικούς πόρους ολόκληρου του πλανήτη.
Οταν τον περασµένο χρόνο ο κινεζικός κολοσσός αλουµινίου Chinalco επιχείρησε να εξαγοράσει την αυστραλιανή εταιρεία Rio Τinto, προκλήθηκαν αντιδράσεις µε κυρίαρχο σύνθηµα «Η Αυστραλία ανήκει στους Αυστραλούς». Η κατακόρυφη πτώση που σηµείωσαν οι µετοχές της ΒΡ εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας στον κόλπο του Μεξικού έκανε πολλούς να υποθέσουν ότι ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός θα κατέληγε τελικά σε κινεζικά χέρια.
Εχουν ρεαλιστική βάση αυτοί οι φόβοι; Σύµφωνα µε την «Ιndependent», το «επενδυτικό γιουρούσι» δεν καταδεικνύει παρά τη βούληση της Κίνας να πληρώσει όσα χρειάζεται για να καλύψει τις µελλοντικές της ενεργειακές ανάγκες προκειµένου να αποφύγει την κοινωνική αναταραχή στο εσωτερικό της. «Η Κίνα είναι πλούσια σε πληθυσµό, αλλά φτωχή σε πόρους. Προτιµά να έχει σταθερές πηγές παρά να υποχρεώνεται να αγοράζει στην ανοικτή αγορά», δηλώνει στη βρετανική εφηµερίδα ο αναλυτής Τζόναθαν Φένµπι. Αντίθετα απ ό,τι θα ήθελαν οι θεωρίες συνωµοσίας, αυτό που ενδιαφέρει την Κίνα δεν είναι να κυριαρχήσει στον κόσµο. Η κινεζική οικονοµία γνώρισε ταχύτατη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες και η κάλυψη των ολοένα αυξανόµενων ενεργειακών αναγκών στη «χώρα του Δράκου» αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Πεκίνο.
Η ενεργειακή ζήτηση
Οι ανάγκες του µέλλοντος προδικάζονται από το παρόν: η Κίνα είναι ήδη δεύτερη στον κόσµο στην κατανάλωση πετρελαίου και οι ειδικοί εκτιµούν ότι τα επόµενα δώδεκα χρόνια θα πρέπει να αγοράσει δύο εταιρείες στο µέγεθος της ΒΡ για να ανταποκριθεί στην ενεργειακή ζήτηση των επόµενων χρόνων. Η αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που σηµειώνεται κάθε χρόνο αντιστοιχεί στη συνολική παραγωγή της Βρετανίας. «Πρόκειται για τεράστιους αριθµούς», επισηµαίνει ο αναλυτής Ρόµπιν Γκέφεν. «Η Κίνα προετοιµάζεται για τη ζήτηση που εκτιµά ότι θα υπάρξει στο µέλλον από τη βιοµηχανία της και τα νοικοκυριά της», προσθέτει.
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ
Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου