Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Αναστηλωτικές εργασίες στην Ι.Μ. Ξηροποτάμου Αγίου Όρους

Μεταξύ τεσσάρων νέων έργων ανάδειξης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Μακεδονίας / Θράκης 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ), συνολικού προϋπολογισμού 4.655.066 ευρώ, συγκατελέγεται και το “Σκευοφυλάκειο στη Β.Α. Κόδρα της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου” του Αγίου Όρους, με προϋπλογισμό 1.951.866 ευρώ.
Η Β.Α. Κόδρα της Ιεράς Μονής αποτελείται.........



από το ισόγειο και τρεις ορόφους προσμετρούμενους από τον περιβάλλοντα χώρο του καθολικού.
Στους χώρους του ισογείου και του πρώτου ορόφου δεν προβλέπονται εργασίες.
Στο δεύτερο όροφο, σε χώρο υφιστάμενο, κατασκευάζεται τμήμα του σκευοφυλακίου, στο οποίο τοποθετούνται τα αποθηκευτικά συστήματα.
Στον τρίτο όροφο τοποθετούνται οι προθήκες των κειμηλίων.
Τα δύο παρεκκλήσια, που βρίσκονται στο δεύτερο και τρίτο όροφο, αναστηλώνονται και αποτελούν τμήματα του σκευοφυλακίου, ενώ παράλληλα λειτουργούνται.
Τέλος, οι δύο όροφοι (δεύτερος και τρίτος) του πύργου, ο οποίος βρίσκεται αμέσως δίπλα στη Β.Α. πτέρυγα, φιλοξενούν το εικονοφυλάκιο της Ι. Μονής.
Όπως τόνισε η Γ.Γ. Πειφέρειας Κ. Μακεδονίας, κ. Μαρία Λιονή, «συνεχίζουμε να εντάσσουμε έργα για την αποκατάσταση και ανάδειξη σημαντικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της σχετικής ανοιχτής πρόσκλησης του ΕΣΠΑ.
Η διαρκής ένταξη προτάσεων για χρηματοδότηση και υλοποίηση αναδεικνύουν και τη μεγάλη ανάγκη της περιοχής για διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ανάδειξή της, προβολή και προσέλκυση επισκεπτών σε αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής. Παράλληλα, ενισχύουμε και τις σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές, ώστε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο υπόβαθρο παραγωγής πολιτισμού.
Στο επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε και πάλι μέσω του ΕΣΠΑ να χρηματοδοτήσουμε μια σειρά από φορείς που ασχολούνται στην Κεντρική Μακεδονία με την παραγωγή και προβολή του πολιτιστικού προϊόντος».


www.gnomihalkidikis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :