Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Το τέλος των... αντιβιοτικών


Τα αντιβιοτικά χάνουν τη «μάχη» με τα μικρόβια και δεν αποκλείεται να επιστρέψουμε κάποια στιγμή στην εποχή που απλές λοιμώξεις οδηγούσαν στο θάνατο!

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι η υπερκατανάλωση και η κακή χρήση των αντιβιοτικών οδηγούν στη σταδιακή αχρήστευσή τους, εξαιτίας της αντοχής που αναπτύσσουν τα μικρόβια σε αυτά..........


Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου, βρισκόμαστε κοντά στο «τέλος των αντιβιοτικών», ενώ, όπως τονίστηκε στο πρόσφατο Συνέδριο για τα Λοιμώδη Νοσήματα που πραγματοποιήθηκε στο Βοστόνη, η έλλειψη νέων αντιβιοτικών που δρουν εναντίον των ανθεκτικών μικροβίων μπορεί να οδηγήσει σε μία κατάσταση όπως αυτή που υπήρχε πριν από την ανακάλυψη της πενικιλίνης στις αρχές του 20ού αιώνα.

160 είδη αντιβιοτικών

Σοβαρές ασθένειες που ήταν υπό έλεγχο επανεμφανίζονται πιο απειλητικές, επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι και υπογραμμίζουν ότι η αντοχή στα αντιβιοτικά στοιχίζει σε ετήσια βάση τη ζωή 25.000 Ευρωπαίων. Τα περισσότερα από τα 160 είδη αντιβιοτικών που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά έχουν «αφοπλιστεί» και δεν μπορούν να πολεμήσουν αποτελεσματικά τα μικρόβια.

Οπως αναφέρει στον «Α» ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τα μικρόβια που παρουσιάζουν σήμερα μεγάλη αντοχή στα φάρμακα και ανησυχούν τους επιστήμονες είναι η κλεμπσιέλα, η ψευδομονάδα, το acinetobacter και ο σταφυλόκοκκος. Μάλιστα, ο σταφυλόκοκκος παρουσιάζεται έως και 50% πιο ανθεκτικός στη χώρα μας, αφού η συχνή κατανάλωση των «εξολοθρευτών» της, δηλαδή ενός είδους κινολόνης, έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη αντοχή στα φάρμακα.

Οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν αντιβιοτικά που θα στοχεύουν την πολυανθεκτικότητα των μικροβίων και δεν αποκλείεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά τα πρώτα φάρμακα σε τέσσερα χρόνια.

Χωρίς λόγο

Πάντως, η «μάχη» κατά των μικροβίων χάνεται κυρίως λόγω της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών. Εκτιμάται ότι στο 70% των περιπτώσεων που αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού (φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, ιγμορίτιδες, βρογχίτιδες) λαμβάνονται αντιβιοτικά χωρίς λόγο, αφού αυτές οι λοιμώξεις οφείλονται σε ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο έχουν τα υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης των αντιβιοτικών στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι Ελληνες με το πρώτο φτέρνισμα σπεύδουν να προμηθευτούν φάρμακα, τα οποία καταναλώνουν σαν καραμέλες και πολλές φορές μάλιστα χωρίς καν να έχουν συμβουλευτεί κάποιον ειδικό, θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή και απειλώντας τη δημόσια υγεία.

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το θέμα της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών είναι σημαντική, υπογραμμίζει η κ. Γιαμαρέλλου και προσθέτει ότι, αν περιοριστεί η ανεξέλεγκτη χρήση των φαρμάκων, τα αντιβιοτικά μπορούν να «σωθούν» και τα μικρόβια να γίνουν και πάλι ευάλωτα.

www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :