Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Στην ερώτηση του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης ΚΚΕ Άγγελου Τζέκη σχετικά με το θέμα της τιμής της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, απάντησε την Πέμπτη το πρωί στο Κοινοβούλιο εκ μέρους της Κυβέρνησης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ιωάννης Κουτσούκος.
(Απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής)!


"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):
...Όπως κι εσείς διαπιστώσατε, αναλάβαμε αυτά τα καθήκοντα σε μία περίοδο που στο μέσον μίας κρίσης βρίσκεται και ο αγροτικός τομέας. Και πρέπει να σας πω ότι καμία χώρα δεν βγήκε από την κρίση αν δεν ανασυγκρότησε τον αγροτικό της τομέα.
Θέλω να διαβεβαιώσω το Τμήμα, μια και είναι η παρθενική μου εμφάνιση εδώ στη Βουλή, ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούμε.
Χαίρομαι, επίσης, ιδιαίτερα που αυτή μου η πρώτη τοποθέτηση εδώ ως μέλος της Κυβέρνησης έχει να κάνει με ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα της χώρας μας, τη βρώσιμη ελιά. Γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι η ελιά και το ελαιόλαδο είναι από τα προϊόντα αιχμής. Έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η βρώσιμη ελιά της Ελλάδας, όλες τις οι ποικιλίες, και οι ποικιλία της Χαλκιδικής, έχει αναγνωρισμένη διατροφική αξία. Είναι ένα προϊόν το οποίο συμβάλει στις εξαγωγές της χώρας, έχει θετικό ισοζύγιο, ενώ δυστυχώς σε άλλες περιπτώσεις αγροτικών προϊόντων έχουμε αρνητικό ισοζύγιο.
Τα προβλήματα που διαπιστώνει ο κύριος συνάδελφος στην ερώτησή του είναι πραγματικά, γιατί δυστυχώς στο μέσο μίας πολύχρονης και πολυεπίπεδης κρίσης είχαμε μία αύξηση του κόστους παραγωγής, τη βιώνουν και οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, είχαμε μία πλήρη ανοργανωσιά στην αγορά, απουσία ελέγχων, δημιουργία καρτέλ, ολιγοπωλίων και ταυτόχρονα μία χαλάρωση των ελέγχων.
Φυσικά, κύριε συνάδελφε, το να βρισκόμαστε κάθε φορά και να μιλάμε για παρέμβαση στην κατώτερη τιμή στο μέσο μίας κρίσης είναι μία συζήτηση η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Εμείς έχουμε στόχο να εργαστούμε συστηματικά για να οργανώσουμε την παραγωγή και να προωθήσουμε το προϊόν. Η ελιά της Χαλκιδικής πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα. Οι φορείς πρέπει να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν φορέα. Χρειάζεται συνέργεια. Το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να δουλέψει σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση προωθεί μέτρα που θα βγάλουν από την αγορά τους αεριτζήδες με το μητρώο των εμπόρων. Προωθεί μέτρα που θα συμβάλουν στον έλεγχο του κόστους παραγωγής με το νομοσχέδιο για τα φυτοφάρμακα. Η κατεύθυνση, λοιπόν, στην οποία θα δουλέψουμε συστηματικά, είναι να μην βρισκόμαστε κάθε φορά στην ίδια κατάσταση. Εμείς θέλουμε να καταγράψουμε τις ποικιλίες, να τις πιστοποιήσουμε και ανάλογα με κάθε ποικιλία πιστοποιημένη να εφαρμόσουμε μέτρα και πολιτικές υποστήριξής τους για να επιστρέψει η προστιθέμενη αξία στον παραγωγό. Γιατί είναι αλήθεια ότι στην ελιά υπάρχει προστιθέμενη αξία που δυστυχώς δεν την καρπούται ο παραγωγός. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούμε.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ερώτησής σας που αφορά τις αποζημιώσεις, πρέπει να σας πω ότι με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ υπήρξε μία οψίμιση της καλλιέργειας στην ποικιλία της Αμφίσσης η οποία οδήγησε σε καταγραφές ζημιών και στη σύνταξη ενός εθνικού φακέλου, που βρίσκεται στο Εθνικό Λογιστήριο για έγκριση και προώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε σε αυτούς τους νομούς που υπήρχε αυτή η συγκεκριμένη ποικιλία να υπάρξουν ορισμένες αποζημιώσεις. Στη Χαλκιδική δεν έχουμε αυτήν την ποικιλία και δεν υπήρχε σχετικό αίτημα από τους παραγωγούς.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Ο ερωτών Βουλευτής κ. Άγγελος Τζέκης έχει το λόγο προκειμένου να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του και να απαντήσει στον κύριο Υπουργό.
Ορίστε, κύριε Τζέκη, έχετε το λόγο.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Για μία ακόμα φορά η Κυβέρνηση παρόλο ότι άλλαξε τους Υπουργούς και Υφυπουργούς της παρουσιάζεται και παίζει το γνωστό ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, ότι δηλαδή η αγορά είναι αυτή που καθορίζει, ότι απουσιάζει ο φορέας πιστοποίησης και βέβαια ότι δεν έχει καμία ευθύνη παρόλο ότι παραδέχεται ότι υπάρχει στην αγορά το γνωστό καρτέλ.
Βέβαια, προσπαθεί να αποκρύψει ότι η πολιτική της στηρίζει τα συγκεκριμένα συμφέροντα των εμπόρων, των μεσιτών, των εργοστασιαρχών, αυτών δηλαδή που θέλουν να εκμεταλλευτούν τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής αγοράζοντας για μία ακόμα φορά την πράσινη βρώσιμη ελιά καλής ποιότητας της Χαλκιδικής σε εξευτελιστικές τιμές. Άλλωστε αυτό είχαμε και με το σιτάρι και με άλλα αγροτικά προϊόντα.
Έτσι, λοιπόν, προτείνουν 80 λεπτά και 85 λεπτά για την πρώτη ελιά. Μέσο όρο είναι 60 λεπτά και 65 λεπτά, κύριε Πρόεδρε. Και κατανοούμε όλοι αυτήν τη μεγάλη εκμετάλλευση από αυτούς τους καμία δεκαριά μεσίτες, εμπόρους, εργοστασιάρχες, οι οποίοι πραγματικά έχουν δημιουργήσει εναρμονισμένη πολιτική, δηλαδή γνωστό καρτέλ που εκμεταλλεύεται και τον παραγωγό και τον καταναλωτή γιατί αυτή την ελιά να την αγοράσεις θέλεις 6 με 7 ευρώ το κιλό.
Θα καταθέσω βέβαια στα Πρακτικά της Βουλής το έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας, η οποία με στοιχεία του 2007 βγάζει το κόστος παραγωγής 1,13, δηλαδή 1,20 σήμερα. Άρα είναι φυσιολογικές οι τιμές που ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί, κύριε Πρόεδρε, που αναφέρω μέσα στην ερώτησή μου. Γιατί; Γιατί με αυτές τις τιμές μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, το κόστος ζωής και να ζήσουν με αξιοπρέπεια αυτοί και οι οικογένειές τους.
Γι’ αυτό άλλωστε ξεσηκώθηκαν κάνοντας πέρα τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ προκειμένου να επιβάλουν αυτές τις τιμές.
Εδώ πρόκειται για μία μεγάλη καταστροφή και χρειάζεται πολιτικό θράσος -όχι προσωπικά του κυρίου Υπουργού αλλά συνολικά της Κυβέρνησης- για να λέει η Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την κατώτερη τιμή για να καλύψει το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής.
Την ίδια ώρα όμως, κύριε Πρόεδρε –το αναφέρω και μέσα στην επίκαιρη ερώτηση- και αυτή η Κυβέρνηση και η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν εγγυηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγουν επιχειρηματικοί όμιλοι που το πουλάνε στη ΔΕΣΜΗΕ με αυξημένη τιμή και υποχρεώνουν τη ΔΕΗ να το αγοράζει, γιατί την ίδια στιγμή που δεν μπορεί να εγγυηθεί αυτή την κατώτερη τιμή στον ελαιοπαραγωγό Χαλκιδικής, εγγυάται τα δάνεια που παίρνουν οι τράπεζες με 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -στο σύνολό τους οι δύο κυβερνήσεις πάνω από 63 δισεκατομμύρια ευρώ- για να έρχεται η Αγροτική Τράπεζα και να δανείζει τους καλλιεργητές με 8%, 9% και την Ένωση Χαλκιδικής –που την επισκέφθηκα προχθές- με 9%.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε δηλαδή ότι η πολιτική της Κυβέρνησης -ή μάλλον διαχρονικά των κυβερνήσεων- έχει απαξιώσει εκείνους τους φορείς που μπορούσαν να παίζουν έναν προστατευτικό ρόλο όπως είναι η Ένωση Χαλκιδικής, η Ένωση Πολυγύρου αλλά και ο πρωτοβάθμιος Συνεταιρισμός της Ορμύλιας. Αυτόν τον κοινωνικό ρόλο, το χαρακτήρα που είχαν τον έχουν «ισοπεδώσει» για να μπορούν αυτοί οι έμποροι και οι εργοστασιάρχες να αλωνίζουν μέσα στη Χαλκιδική.
Πώς εγγυάται και δίνει αφορολόγητο το πετρέλαιο στους εφοπλιστές και στους ιδιώτες των αεροπορικών εταιρειών όταν έχουν αίτημα οι ελαιοπαραγωγοί και γενικότερα οι αγρότες να μην πληρώνουν το φόρο του πετρελαίου για να κινούν τα αγροτικά τους μηχανήματα; Πώς στον ένα τον δίνει αφορολόγητο και τον άλλο τον φορολογεί και τον «ξεζουμίζει»;
Άρα λοιπόν πρέπει να σταματήσει αυτό το περίσσιο πολιτικό θράσος γιατί όπως εγγυάται τα δάνεια σε μεγαλοεπιχειρηματίες όπως στο Λαναρά, μπορεί να εγγυηθεί χαμηλότοκο δάνειο ή άτοκο δάνειο στην Ένωση Χαλκιδικής, στο Συνεταιρισμό «Ορμύλια» και στην Ένωση Πολυγύρου για να παίξουν το ρόλο που πρέπει να παίξουν.
Άρα λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο ενωμένος, αποφασιστικός αγώνας των ελαιοπαραγωγών Χαλκιδικής θα έχει αποτέλεσμα. Έχουν κάνει πράξη το σύνθημα «ο ένας για όλους και όλοι για τον ένα» και τα καρτέλ αλλά και την πολιτική των κυβερνήσεων που ενισχύει αυτά το καρτέλ θα την κάνουν πέρα. Εμείς τους λέμε να στείλουν το μήνυμα μέσα από τους αγώνες αλλά να στείλουν και το μήνυμα και μέσα από τις εκλογές που έρχονται, δηλαδή να παραμερίσουν τους εμπόρους και τους μεταποιητές βιομηχάνους παραμερίζοντας παράλληλα εκείνα τα κόμματα που στηρίζουν τα συμφέροντα αυτών και όχι των ελαιοπαραγωγών.
Κύριε Πρόεδρε, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με διαχρονική πολιτική στάθηκε στο πλευρό των αγροτών. Αυτό κάνει τη δύσκολη ώρα του αγώνα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει με συνέπεια. Θα καταθέσω στα Πρακτικά και το ψήφισμα που είχαν βγάλει οι ελαιοπαραγωγοί αλλά και αυτό του Συνεταιρισμού «Ορμύλια» που ζητάει και την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να τους βγάλει από το αδιέξοδο.
Εμείς στέλνουμε το εξής μήνυμα στους αγρότες: O παραγωγικός συνεταιρισμός είναι εκείνος που μπορεί να δώσει τη λύση, αλλά τη λύση μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον που θα έχει όλη την υλικοτεχνική υποδομή για να προστατεύσει τα συμφέροντά τους, τουτέστιν ότι ο εργαζόμενος λαός και οι ελαιοπαραγωγοί μαζί με όλους τους αγρότες έχουν τη δύναμη και τη γνώση να σχεδιάσουν και να παράγουν για να καλύψει τις ανάγκες τους. Βέβαια αυτό προϋποθέτει ότι ο λαός πρέπει να σηκώσει το μπόι του και να πάρει την τύχη στα χέρια του, δηλαδή την εξουσία στα χέρια του.
Εμείς λοιπόν δίνουμε αυτό το «παρών» και αύριο θα είμαστε εκεί μαζί με τους αγρότες αλλά και σήμερα στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν στην περιοχή της Χαλκιδικής.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κύριος Άγγελος Τζέκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Τζέκη.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Κουτσούκος για να δευτερολογήσει.
Ορίστε, κ. Κουτσούκο, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Τζέκη, έχω την αίσθηση ότι ασκώντας τα καθήκοντά σας με υπερβάλλοντα ζήλο αδικείτε την Κυβέρνηση.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ήταν ψέμα κάτι απ’ αυτά που κατέθεσα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σε μία περίοδο μ’ αυτά τα στοιχεία της κρίσης που βιώνει όλος ο ελληνικός λαός, ο αγροτικός κόσμος είδε την έγνοια μας καθώς και πρακτικά μέτρα υποστήριξης. Θα σας πω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχουν να κάνουν με την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και το επιπλέον ποσό που διέθεσε η Κυβέρνηση για το φόρο στο πετρέλαιο.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Είναι μηδαμινά αυτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ταυτόχρονα δεν θέλω να υποτιμάτε τις θεσμικές αλλαγές που συνδέονται με το μητρώο των αγροτών και το μητρώο των εμπόρων που θα έλθει σε λίγο στη Βουλή για να αποκτήσουν ταυτότητα αυτοί που εμπορεύονται και να φύγουν οι «αεριτζήδες» από την αγορά για να «καθαρίσει» η αγορά, γιατί αυτοί λυμαίνονται τον ιδρώτα του αγρότη. Επίσης θα έχουμε και μία σειρά από άλλες θεσμικές πρωτοβουλίες.
Κύριε Τζέκη, σωστά αναφερθήκατε στην ανάγκη να πάρουν οι αγρότες την υπόθεση στα χέρια τους. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει κι εσείς να συμβάλετε στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για να οργανώσουμε σε άλλη βάση τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις. Αυτή η πολυδιάσπαση, αυτός ο κατακερματισμός και η αδυναμία τους να παρέμβουν στην αγορά οδηγεί στα φαινόμενα που μόλις μας είπατε. Παραγωγικός συνεταιρισμός, ομάδα παραγωγών, οποιαδήποτε πρωτοβουλία των αγροτών είναι στους στόχους μας να στηριχθεί και θα πάρουμε πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Εγώ άκουσα με πολύ καλή διάθεση την πρότασή σας να δούμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε οικονομικά αυτές τις οργανώσεις με τη μορφή δανεισμού στο βαθμό που θέλουν να παρέμβουν στην αγορά. Το άκουσα και δεσμεύομαι ότι θα συζητήσω μαζί τους για να πάρουμε θετική πρωτοβουλία.
Επίσης πρέπει να γίνει μία συζήτηση μεταξύ παραγωγών τυποποιητών…
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Μα, μαζεύτηκαν και επιμένουν να δίνουν αυτές τις τιμές.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Τζέκη, εμείς θα πάρουμε τις πρωτοβουλίες.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Πότε; Όταν σαπίσουν οι ελιές στα δέντρα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θέλω να σας πω και κάτι άλλο. Μας καταθέσατε εδώ ορισμένα στοιχεία από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Θα ενδιαφερθώ να δω κατά πόσο γίνονται οι έλεγχοι γιατί ξέρετε ότι το Υπουργείο δεν έχει μηχανισμό να δει αν υλοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι που συνδέονται με την τήρηση των κανόνων στην τυποποίηση και με την έκδοση των τιμολογίων, διότι την αδυναμία του αγρότη την εκμεταλλεύονται οι έμποροι και υπάρχουν θεσμοί της πολιτείας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι φορολογικές αρχές που πρέπει να κάνουν αυτούς τους ελέγχους.
Κλείνοντας θέλω να σας διαβεβαιώσω και μέσα από σας να διαβεβαιώσω και τους ελαιοπαραγωγούς τους Χαλκιδικής ότι θα υπάρξουν δικές μας πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της υποστήριξης του εισοδήματος και της οργάνωσης της αγοράς ώστε τα φαινόμενα αυτά να πάψουν να είναι επαναλαμβανόμενα και να τα συζητάμε στη Βουλή μόνο όταν έρχεται η περίοδος της κρίσης.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό. Δεν πήρα απάντηση για τα δύο ευρώ που υποσχέθηκε η κυρία Μπατζελή.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Το είπα στην πρωτολογία μου, κύριε Τζέκη."

www.halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :