Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Σε 200 offshore πλήθος ακινήτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική


Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δεν πληρώνουν φόρους και τέλη, ενώ αποφεύγουν να δηλώσουν το «πόθεν έσχες»
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ
Στο κυνήγι εκατοντάδων ακινήτων με ιδιοκτήτες- φαντάσματα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που ανήκουν σε πάνω από 200 εξωχώριες εταιρίες, έχει αποδυθεί η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Τους τελευταίους μήνες.....


έπειτα από συστηματική έρευνα στα υποθηκοφυλακεία των δύο νομών, τα στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν 200 off shore εταιρίες, που, όταν έχουν έδρα την Κύπρο (όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις), ονομάζονται, πλέον, λόγω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εταιρίες διεθνών δραστηριοτήτων. Οι εταιρίες αυτές, που λειτουργούν μόνο στα χαρτιά κι έχουν έδρα σε...........
κάποιο δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία, εμφανίζονται να κατέχουν ακίνητα μεγάλης αξίας, αλλά και να είναι υπόλογες για πλήθος φορολογικών παραβάσεων που αφορούν από το «πόθεν έσχες» μέχρι τη μη υποβολή Ε9 και τη μη καταβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων ή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
«Φάμπρικα» φοροδιαφυγής
Πρόκειται στην ουσία για μια «φάμπρικα» φοροδιαφυγής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, η οποία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια εις βάρος των εσόδων του ελληνικού Δημοσίου. Είναι προφανές ότι το σύστημα, που -όπως ομολόγησε ο ίδιος- χρησιμοποίησε, για να γλιτώσει φόρους, ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, αξιοποιούν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι επιχειρούν μέσω των off shore να αποφύγουν όχι μόνο φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά και άλλες «ενοχλητικές» διαδικασίες, όπως -για παράδειγμα- το ερώτημα του εφόρου «πού βρήκατε τα λεφτά γι’ αυτήν την αγορά;».
«Εφοδος» στα
υποθηκοφυλακεία
Το ΣΔΟΕ άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι τους τελευταίους μήνες, όταν σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης και δημοσιονομικής καχεξίας πλήθυναν οι πληροφορίες ότι στα υποθηκοφυλακεία της περιοχής εγγράφονται πολλά ακίνητα σε εταιρίες με… περίεργα ονόματα που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους. Παρά το γεγονός ότι η μηχανοργάνωση στις συγκεκριμένες υπηρεσίες του Δημοσίου είναι περιορισμένη (για παράδειγμα, στα Υποθηκοφυλακεία Κασσάνδρας και Συκιάς που αφορούν συνολικά το πρώτο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, όλα τα στοιχεία τηρούνται χειρόγραφα), τα στελέχη του ΣΔΟΕ ερεύνησαν συστηματικά τα «κιτάπια» και «ψάρεψαν» πραγματικά… λαβράκια.
Η έκταση του φαινομένου
Αν και η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η δημιουργία off shore εταιριών με στόχο την απόκτηση ακινήτων μεγάλης αξίας είναι φαινόμενο με σημαντική έκταση στη Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πιο «διάσημο» και χλιδάτο οικισμό της Κασσάνδρας -στην ουσία πρόκειται για ιδιωτικό χωριό- εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες ακινήτων 35 off shore εταιρίες, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που σε τέτοιου τύπου εταιρίες εγγράφονται εκτάσεις δεκάδων στρεμμάτων, τόσο στην Κασσάνδρα, όσο και στη Σιθωνία.
Οι διωκτικές αρχές, που κι αυτές προσπαθούν συνεχώς με ίδιες δυνάμεις να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα του οικονομικού εγκλήματος, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τις παρανομίες που στερούν από το δημόσιο ταμείο έσοδα ερευνούν σειρά παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας. Κυρίως, όμως, διαπίστωσαν ότι οι ιδιοκτήτες-φαντάσματα αυτών των εταιριών και οι διαχειριστές τους -συνήθως δικηγόροι ή λογιστές- ήταν τόσο σίγουροι πως κανείς δε θα ασχολούνταν μαζί τους ή, κι αν ασχολούνταν, δε θα ανακάλυπτε τίποτα, που απέφυγαν να εκπληρώσουν ακόμη και τις βασικές τυπικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι η κατάθεση του εντύπου Ε9 στη φορολογική δήλωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα αρχεία της ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, στην οποία έχει κάνει έναρξη δραστηριότητας μεγάλο μέρος των off shore εταιριών της Θεσσαλονίκης, από τις 30 που εντόπισε το ΣΔΟΕ ως ιδιοκτήτριες ακινήτων μόνο μία υπέβαλε δήλωση ειδικού τέλους ακινήτων, που είναι βασική υποχρέωση μιας εταιρίας με τη συγκεκριμένη νομική μορφή, καθώς συνεπάγεται την καταβολή του 3% της αντικειμενικής τιμής του ακινήτου κάθε χρόνο.
Κοινά χαρακτηριστικά
Οπως έχει δείξει η έρευνα του ΣΔΟΕ, οι υποθέσεις των off shore που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα εμφανίζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Καταρχήν, σε πολλές περιπτώσεις η σύστασή τους γίνεται λίγες ημέρες πριν από τη σύνταξη των συμβολαίων αγοράς. Σχεδόν πάντα το τίμημα μιας τέτοιας αγοραπωλησίας εξοφλείται τοις μετρητοίς, ενώ -καθόλου τυχαίο- αυτοί που διεκπεραιώνουν τη δουλειά -δικηγόροι ή λογιστές- είναι συγκεκριμένοι. Ενας σχετικά περιορισμένος αριθμός επαγγελματιών που έχουν αποκτήσει τη σχετική ειδίκευση και στους οποίους απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι.
Μετ΄εμποδίων η συλλογή
αποδεικτικών στοιχείων
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα των «ράμπο» του ΣΔΟΕ για τις 200 και πλέον off shore δεν εξαντλείται στα όρια της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει ότι κάποιες από αυτές διαθέτουν ακίνητα και σε άλλες ακριβές περιοχές της χώρας (νησιά κ.ά.) και γι’ αυτό έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, στη συνεργασία της οποίας προσβλέπουν για να διαπιστώσουν την έκταση του προβλήματος. Κι αυτό διότι, αν και προσπάθησαν να βρουν άκρη με την Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, που έχει την πλήρη χαρτογράφηση της ακίνητης περιουσίας στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, δεν τα κατάφεραν.
Εξάλλου, δεν περιμένουν ουσιαστική βοήθεια από τις αρχές των χωρών στις οποίες εδρεύουν αυτές οι off shore, που άλλωστε συστήνονται γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, δηλαδή να αποκτήσουν στεγανά. Ακόμη κι αν πρόκειται για χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως είναι η Κύπρος, η παροχή στοιχείων είναι δυσχερής και μερικές φορές αδύνατη. Ετσι, το ΣΔΟΕ ακολουθεί την… αμερικανική μέθοδο «follow the money», καθώς η διαδρομή του χρήματος αφήνει πάντοτε ίχνη...
Σημειώνεται ότι έρευνα του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης για τις off shore δεν εξαντλείται στα ακίνητα. Συχνά αυτές οι εταιρικές μορφές χρησιμοποιούνται για φοροδιαφυγή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εταιρίας διεθνών δραστηριοτήτων που εδρεύει στην Κύπρο κι έχει ως μετόχους επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης, τη σύζυγο και το γιο του. Αν και αυτή η εταιρία εμφανίζεται να εισπράττει από προμήθειες από τη «μητρική» στην Ελλάδα 3 εκατ. € το χρόνο, δηλώνει στην Κύπρο έσοδα μόνο 7.000 €, με αποτέλεσμα να φοροδιαφεύγει στην Ελλάδα και να μην πληρώνει φόρους στην Κύπρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια :