Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Η βιταμίνη Β μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα ακόμα και σε καπνιστές


Οι άνθρωποι που έχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β στο αίμα τους –ακόμα και οι… καπνιστές– φαίνεται πως αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων. Αν και οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι ακόμα δεν έχουν αποδείξει ότι όντως υπάρχει άμεση σχέση αιτίου – αποτελέσματος ανάμεσα στη βιταμίνη Β και στον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, τόνισαν ότι........


τα ευρήματά τους πιθανώς εξηγούν σε ένα βαθμό γιατί κάποιοι καπνιστές δεν παθαίνουν καρκίνο του πνεύμονα, ενώ αντίθετα τον παθαίνουν κάποιοι μη καπνιστές ή πρώην καπνιστές.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και Επιδημιολογίας Δημήτρης Τριχόπουλος, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA). Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα ιδίως της βιταμίνης Β6, αλλά και του αμινοξέος της μεθιονίνης (η οποία περιέχεται στις περισσότερες πρωτεΐνες) μειώνουν τουλάχιστον στο μισό τον κίνδυνο για καρκίνο (κατά μέσο όρο τον μειώνουν σε ποσοστό 60%, όταν συνυπάρχουν και οι δύο ευεργετικοί παράγοντες). Οι ουσίες αυτές υπάρχουν, μεταξύ άλλων, στους ξηρούς καρπούς, στα λαχανικά, στα ψάρια και στο κρέας ή μπορούν να ληφθούν ως συμπλήρωμα της διατροφής με χάπια.

Η έρευνα, που μελέτησε σχεδόν 400.000 άτομα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες για περισσότερα από 8 χρόνια, συμπεριέλαβε καπνιστές, μη καπνιστές και πρώην καπνιστές. Ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες κάπνιζαν ή όχι, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη παρουσία Β6 και μεθιονίνης στο αίμα προστατεύει τους πνεύμονες από την εμφάνιση καρκίνου. Πολλοί λιγότεροι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β και του αμινοξέος ανέπτυξαν αυτής της μορφής τον καρκίνο στη διάρκεια της πολυετούς έρευνας σε σχέση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα Β6 και του αμινοξέος.

Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι να κόψει κανείς το κάπνισμα. Επίσης ανέφεραν ότι είναι ακόμα πρόωρο να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι η λήψη βιταμινών προσφέρει πρόσθετη προστασία. Όπως είπαν, τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης μπορεί απλώς να αντανακλούν ένα πιο υγιεινό στιλ ζωής και συνεπώς η μείωση του κινδύνου του καρκίνου μπορεί να μην οφείλεται τελικά στις ίδιες τις βιταμίνες ή πάντως όχι μόνο σε αυτές.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες τόσο για να βεβαιωθούν ότι τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Β στη διατροφή όντως μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, όσο και για να καταλάβουν γιατί αυτό μπορεί να συμβαίνει. Οι ίδιοι επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να περάσει στους καπνιστές το μήνυμα ότι η αυξημένη λήψη βιταμίνης Β δεν είναι –και ποτέ δεν θα είναι– υποκατάστατο για το κόψιμο του καπνίσματος.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου παγκοσμίως (18% του συνόλου των θανάτων από τη νόσο), αφαιρώντας κάθε χρόνο σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ζωές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η πάθηση αποδίδεται σε ποσοστό 90% στο κάπνισμα, υπάρχουν όμως και άνθρωποι που πάσχουν αυτήν, χωρίς ποτέ να έχουν καπνίσει στη ζωή τους ή οι οποίοι το έχουν κόψει εδώ και χρόνια. Περίπου 10% έως 15% των καπνιστών κάποια στιγμή εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα, αν και συχνά πεθαίνουν από κάποια άλλη αιτία σχετική με το κάπνισμα (καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, εμφύσημα κ.α.).

agelioforos.gr
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια :