Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011
Εξελιγμένο... τεστ ΠΑΠ στο σπίτι σας!
Εξέταση στο σπίτι τους θα μπορούν να κάνουν στο μέλλον οι Ελληνίδες, προκειμένου να διαπιστώνουν αν έχουν προσβληθεί από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ειδικότερα, θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν από το φαρμακείο το ειδικό σετ, που θα περιλαμβάνει ένα βουρτσάκι κι ένα μπουκαλάκι, και θα λαμβάνουν οι ίδιες το κολπικό επίχρισμα για το HPV DNA τεστ. Στη συνέχεια θα δίνουν το μπουκαλάκι με το δείγμα στον γιατρό τους και θα περιμένουν τα αποτελέσματα, για να διαπιστώσουν αν έχουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή όχι.
“Το ειδικό αυτό σετ ενδείκνυται για τις γυναίκες που αποφεύγουν ή αμελούν να πάνε στον γιατρό τους για να κάνουν τεστ ΠΑΠ. Άλλωστε, στην Ελλάδα μόλις μία στις πέντε γυναίκες είναι συνεπής στο ραντεβού με τον γυναικολόγο της. Συνεπώς, θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν επίχρισμα οι ίδιες από τον κόλπο τους, ενώ στην περίπτωση αυτή η ευαισθησία του τεστ αγγίζει το 80%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό”, εξήγησε στη “Μ” ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός, με αφορμή ενημερωτική ημερίδα με θέμα “HPV - λοίμωξη - testing - εμβολιασμός”, που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 9ης Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας.
Όπως εξήγησε, σταδιακά το τεστ ΠΑΠ θα αντικατασταθεί από το HPV DNA τεστ, καθώς έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικότερο στον εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
“Τον Απρίλιο αναμένουμε την έκδοση των νέων ευρωπαϊκών οδηγιών σχετικά με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, και οι οδηγίες αυτές θα συνιστούν ως πρώτη μέθοδο πρόληψης το HPV DNA τεστ. Όσες γυναίκες έχουν αρνητικά αποτελέσματα θα πρέπει να το επαναλάβουν μετά πέντε χρόνια, ενώ όσες έχουν θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να κάνουν στη συνέχεια τεστ ΠΑΠ, κολποσκόπηση και βιοψία”, τόνισε ο κ. Αγοραστός.
Ο εμβολιασμός
Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό ρόλο παίζει και ο συνδυασμός του HPV DNA τεστ με τον εμβολιασμό κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, χορηγείται σε τρεις δόσεις και γίνεται δωρεάν στα κορίτσια ηλικίας από 12-26 ετών, ενώ ενδείκνυται και για γυναίκες ηλικίας από 26 έως 45 ετών.
“Οι μελέτες έδειξαν ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός, από την ηλικία των 12 ετών, με τα υπάρχοντα εμβόλια εναντίον των κύριων ογκογόνων τύπων του ιού 16 και 18, προσφέρει προστασία που ξεπερνά το 70% και μπορεί να φθάσει έως και το 85%. Ο συνδυασμός εμβολιασμού και HPV DNA τεστ προσφέρει διπλάσια εφ’ όρου ζωής προστασία απ’ ό,τι το τεστ ΠΑΠ μόνο του”, επισήμανε ο κ. Αγοραστός.
Παράλληλα, ανέφερε ότι σήμερα, αν και υπάρχει δυνατότητα πρόληψης, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οδηγεί κάθε χρόνο στο θάνατο περίπου 30.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 250.000 παγκοσμίως.
Εξάλλου, τόνισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος “Λυσιστράτη” ελέγχθηκαν 4.800 Ελληνίδες με HPV DNA τεστ. Από αυτές, το 94,1% ήταν αρνητικές, επομένως δεν θα εκδηλώσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις για τα επόμενα τέσσερα πέντε χρόνια, ενώ το 5,9% ήταν θετικές και πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις. Ωστόσο, από το 5,9% των θετικών στο HPV DNA τεστ γυναικών, μόνο μία ή δύο θα προσβληθούν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
makthes.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου