Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Η… ντόπα των Παραολυμπιακών Αγώνων λέγεται boosting

Μια αποκάλυψη που σοκάρει έκανε το BBC στο πλαίσιο των Παραολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιούνται στο Λονδίνο την τρέχουσα περίοδο.

Η… ντόπα των Παραολυμπιακών Αγώνων λέγεται boosting και υπόσχεται βελτιστοποίηση των επιδόσεων των αθλητών πριν από τους Αγώνες με τον αυτοτραυματισμό τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας στους τρεις αθλητές των Παραολυμπιακών αυτοτραυματίζονται προκειμένου να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας πριν από τους αγώνες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή η πρακτική αυτή έχει απαγορευτεί από το 1994 γιατί μπορεί να βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις λόγω καλύτερης αιμάτωσης των μυών, ταυτόχρονα όμως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Yπήρχαν φορές που έκανα ένα ή δύο γερά ηλεκτροσόκ στο πόδι μου ή το δάχτυλο του ποδιού» παραδέχεται o 36χρονος Καναδός παραπληγικός και αθλητής της αναρρίχησης Brad Zdanivsky.

Στους Ολυμπιακούς Αγωνες του Πεκίνου το 17% των αθλητών που συμμετείχαν παραδέχτηκαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει την πρακτική «boosting» αναφέρει έκθεση που πραγματοποίησε η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Πιο μεγάλο θεωρεί ότι είναι το ποσοστό ο Δρ Andrei Krassioukov , καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια ο οποίος δεν αποκλείει να φτάνει το 30%.

Το δύσκολο σε αυτή την περίπτωση μάλιστα είναι να εντοπιστεί ποιος αθλητής το κάνει δεδομένου ότι το point system που χρησιμοποιείται για την κατάταξη των αθλητών σε κατηγορίες δεν λαμβάνει υπόψη μετρήσεις της πίεσης και της καρδιακής συχνότητας.

Δεδομένου ότι η πίεση των αθλητών δεν μετράται σε κατάσταση ηρεμίας, και μπορεί να παρουσιάζει μεγάλες φυσιολογικές διακυμάνσεις από άτομο σε άτομο, η πρακτική «boosting» φαίνεται ότι θα συνεχιστεί στο παρασκήνιο των Παραολυμπιακών.


Πηγή: radar


Δεν υπάρχουν σχόλια :